Ontdek de leukste waterspelletjes

door Sara Van den Broeck

Op zonnige vakantiedagen is het leuk om met de kinderen buiten te kunnen genieten. Wij zetten 7 waterspelletjes op een rij, voor als het écht heet wordt. 
 

Sponswringen

Benodigdheden: sponzen en bakjes

Alle spelers zitten in een kring. Iedereen heeft een bakje water en een spons voor zich. Iedereen dopt tegelijkertijd zijn spons in zijn eigen bakje water en wringt ze uit bij de rechterbuurman. De bedoeling is om je bakje zo snel mogelijk leeg te krijgen. Diegene die daar als 1ste in slaagt, wint. 
 

Waterglijbaan

Benodigdheden: plastic zeil, eventueel bruine zeep

Met een langwerpig zeil van enkele meters lang kun je een eigen waterglijbaan maken. Leg het stuk plastic bij voorkeur op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op een grasveld. Op een heuvel ga je sneller. Sproei het zeil nat met een tuinslang. Voeg er eventueel bruine zeep aan toe. Kinderen nemen een aanloopje en kunnen zich op hun buik over de waterglijbaan laten glijden. Sproei het zeil regelmatig opnieuw nat, voor het beste effect.
 

Emmer estafette

Benodigdheden: 3 emmers, 2 plastic bekertjes

Vul een grote emmer met water en zet de emmer neer op de startplaats (trek hier een lijn). Zet 2 lege emmers zo’n 10 meter verder. 2 estafettelopers scheppen telkens water uit de grote emmer in hun bekertje, zetten het bekertje op hun hoofd en rennen naar hun lege emmer om die te vullen. De ploeg die na 10 minuten de volste emmer heeft, wint.
 

Waterpistool

Benodigdheden: waterpistolen, papier

Met waterpistolen kan je veel kanten op. Je kan bijvoorbeeld tikkertje spelen. De tikker moet de andere spelers dan niet op de rug tikken, maar nat spuiten met water. Een alternatief: hang een papier op de rug van elke speler. Teken een grote cirkel. De bedoeling is om het papier zo lang mogelijk droog te houden.
 

Waterflessen omgooien

Benodigdheden: bal, lege flessen

Een succesnummer op elk kinderfeestje bij mooi weer. Vul voor ieder kind een fles water. Draai de dop er niet op. Zet alle flessen in een kring. Elk kind moet 3 meter voor een fles gaan staan. Om de beurt mogen ze met een bal proberen om een fles om te gooien. Degene die aan het einde van het spelletje het meeste water over heeft in zijn fles, is de winnaar. Als de kinderen wat ouder zijn, kun je meerdere ballen in het spel brengen om de snelheid en spanning te verhogen.
 

Handige ober

Benodigdheden: bekertjes, benodigdheden voor hindernissenparcours

Je verdeelt de groep in 2 teams en bouwt een hindernissenparcours. De spelers moeten elk om beurt met een dienblad met daarop een tiental plastieken bekertjes met water het parcours afleggen. Anderen mogen het hem of haar lastig maken door met natte sponsen te gooien. Wanneer de laatste kelner van een ploeg het parcours heeft afgelegd, wordt (wat er rest van) het water uit de bekertjes in een fles gegoten. De ploeg die het meeste water overhoudt, wint.
 

Zinkend vlot

Benodigdheden: waterteiltje - stukje schuimrubber, hout, piepschuim of plastic dat als een vlotje blijft drijven op het water - kiezel of andere kleine steentjes

Laat het vlot drijven op het water. De spelers krijgen een gelijk aantal steentjes. Om de beurt leggen de spelers een steentje op het vlot tot het zinkt. De persoon die het steentje legt dat een schipbreuk veroorzaakt, krijgt de hele lading steentjes. Wie als 1ste al zijn steentjes kwijt is of het minst aantal steentjes heeft, wint.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.