‘Kom jij ook naar mijn 40ste verjaardagsfeest?’

door Norea

Daar lag hij de uitnodiging. ‘Kom jij ook naar mijn 40ste verjaardagsfeest?’ De vriendin in kwestie belde me op om nog eens duidelijk te maken dat ik zeker moest komen. Natuurlijk wilde ik komen, ik zou haar feestje voor geen goud willen missen.

En toch zag ik er tegenop. Het went nooit om alleen ergens binnen te moeten gaan en te weten dat je bestudeerd, gewikt en gewogen wordt. Daar is ze: de alleenstaande vrouw. Ik doe het hoor. Ik ga alleen weg, ik stap alleen plekken binnen, ik pak mezelf bij elkaar en begin gesprekken met de mensen rondom me, maar er is altijd die drempel waar ik me overeen moet sleuren.

Hoe komt dat toch? Ik ben niet extreem onzeker, ik vind ook dat ik wat te vertellen heb en ik ben oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Het is de combinatie van de schrik om niet goed genoeg gevonden te worden, om ergens zielig in een hoekje te belanden, om gewantrouwd te worden door de vrouwen van de koppels daar, om onzeker te worden over de blikken van de aanwezige mannen daar, al dan niet met hun partner langs hun zijde.

Alsof ik me schuldig voel dat ik alleen ben en zij naar me kijken. Want het gebeurt, ik ben kleurig en vrolijk en open en hoewel totaal geen flirterig type, geraak ik vlot aan de babbel met de mensen rondom mij en zo ook met de mannen. Maar altijd zit er dat stemmetje op mijn schouder, dat zegt: opletten hé, niet te dichtbij staan, niet te joviaal, niet te slim dingen eruit gooien, niet te grappig zijn, ook de vrouw aan de zijde van die man betrekken … 

Ik zou het afschuwelijk vinden als die vrouwen aan de zijde van hun man me als een bedreiging zien, als een potentieel roofdier dat hun man van hen kan afpakken. Ik weet wat het is, van die vrouwen die zich bijna letterlijk op je man zijn schoot gooien, jou negeren en die man compleet opeisen. Fijn is het niet, zeker niet als die man dan niet reageert zoals jij graag zou willen.

Gelukkig werd dit feestje een tof feestje en leerde ik er leuke vrouwen kennen. Hun mannen stonden er wat afwezig bij toen wij vrolijk stonden te kletsen. Want hoe graag ik mannen ook zie en hoe groot mijn hekel ook is aan vrouwen die andere vrouwen aan de kant schuiven gelijk een vervelend broodmandje, vrouwen blijven al boven al mijn zusters!

Reageer

Maria Stevens
Ik kan me perfect vinden in jouw situatie ik ben intussen 78 en reeds 7 jaar weduwe.
Toch is het telkens weer afwachten. Vermits mijn man jaren ziek was heb ik een kennissenkring met een aantal vriendinnen opgebouwd maar toch lopen interesse dikwijls uit elkaar en ben je op jezelf aangewezen. En...... je moet zo voorzichtig zijn in gezelschap met wat je zegt tegen een man getrouwd of single.
03/04/2019 - 11:41

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.