Allleenstaande papa Joris vertelt zijn verhaal

door Sofie De Neve

2 jaar geleden scheidde Joris van zijn vrouw. Ze waren 10 jaar samen en hebben samen 2 jongens: Soufian (9) en Haroun (5). Na de scheiding maakte Joris een zeer moeilijke periode door. Stilaan vindt hij nu zijn draai als alleenstaande papa.

“In het begin was ik heel blij dat ik eindelijk een punt kon zetten achter de vele jaren van ruzie. Ook onze omgeving reageerde vrij goed op de scheiding. Mijn kinderen hadden het moeilijk, maar ook zij zeiden dat we nu tenminste geen ruzie meer maakten.”

“Toch begon ik op een gegeven punt het gezinsleven te missen. Vóór mijn scheiding combineerde ik 2 jobs. Ik werkte, kwam thuis, speelde wat met de kinderen en verhief af en toe mijn stem als de kinderen niet luisterden. Maar alle andere taken zoals de verzorging van de kinderen en het huishouden waren voor mijn ex. We hadden de taken verdeeld en het was goed leven zo.”

Vader én moeder tegelijk

“Na de scheiding moest ik plots vader én moeder tegelijk zijn. Qua opvoeding en taken in korte tijd van 0 naar 100 dus. Daar heb ik het lang moeilijk mee gehad. Ik twijfelde of ik het wel goed deed en voelde me gefaald als ouder.”

“Ik ging door een zware periode waarin ik last had van slapeloosheid, paniekaanvallen en allerlei psychologische klachten. Ik stapte met mijn twijfels naar de opvoedingswinkel. Daar stelden ze me gerust. Bij iedereen gaat het wel eens moeilijk, iedereen twijfelt, niet bij iedereen ligt de standaard zo hoog.”

Lessen als ouder

“Ik heb op korte tijd veel geleerd over het ouderschap. Zo heb ik leren loslaten. Het hoeft niet allemaal zo perfect te zijn. Mijn avondritueel bijvoorbeeld is simpel: de kinderen mogen tv kijken, ik breng hen naar bed, geef hen een kus en ga terug naar beneden. Dat is minder dan bij sommige andere ouders, maar het is mijn manier en die is goed genoeg.”

“Ik voel me ook niet langer schuldig als ik de kinderen een keer naar mijn ouders breng zodat ik zelf op stap kan gaan. Als ik mezelf zou wegcijferen, zou ik ongelukkig worden. En daar hebben de kinderen ook niets aan.”

Grootste uitdaging

“De grootste uitdaging is mijn kinderen gezond eten geven. Vroeger ging ik af en toe naar de supermarkt met een boodschappenlijstje dat mijn ex had opgesteld, maar koken deed ik zelden. Dat moet nu anders, want het laatste dat ik wil is mijn kinderen ongezonde dingen voorschotelen.”

“Hoewel de scheiding een enorme emotionele rollercoaster teweegbracht, heeft het ook goede dingen gebracht. Doordat ik veel aanweziger ben dan vroeger, is de band met mijn kinderen zoveel dieper geworden. Ik heb mijn draai terug gevonden, ik kan het weer aan. Ik ben een trotse papa nu.”

Papa Joris

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.