4 avontuurlijke openluchtmusea

door Sara Van den Broeck

Kleine wildebras in huis? Dan is een openluchtmuseum ideaal: op deze 4 bijzondere plekken ontdek je kunst of verhalen, én kan je met je kinderen ravotten in de natuur.

1.Spelen en bouwen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum zit verstopt in de bossen van Essen: in en rond een open loods kan je meer dan 300 ongemotoriseerde voertuigen bewonderen. Wat dacht je van een sierlijke prinsessenkoets, of een antieke ijskar?

Ook het museumpark spreekt tot de verbeelding. Bouw mee aan een paradijselijk insectenhotel of de koets waar elke koetsier van droomt. Zoek tussendoor een leuk picknickplekje uit en leef je uit met een van de heerlijk nostalgische spelletjes uit de speelhut, van zakspringen tot steltenlopen. 

2. Overal kunst in Verbeke Foundation

Verbeke Foundation is een bijzondere plek. In de oude loodsen van een voormalig transportbedrijf (en het grote natuurgebied dat errond ligt) worden duizenden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Dwaal door het ruwe museumpark en ontdek overal verrassende, gigantische of net piepkleine kunstinstallaties: in sommige kan je binnenkijken, andere mag je beklimmen en er is er zelfs eentje waarin je kan blijven slapen.

3. De verhalen van het Middelheim

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een groot beeldenpark, met klassieke beeldhouwwerken maar ook moderne installaties. Wat dacht je van een kunstwerk waar je in mag kruipen?

Via de app van het museum kan je op stap met Radio Woordenwoud in je oren: verschillende jeugdauteurs vertellen een grappig, spannend of ontroerend verhaal bij een van de kunstwerken. Liever wat actiever? Het museumspel Muzzzé stuurt je op ontdekking met een koffertje vol spelletjes en opdrachten.

4. Tijdreizen in Raversyde

Een bezoekje aan Domein Raversyde in Oostende is een reis terug in de tijd. Je dwaalt er door een doolhof aan bunkers en ondergrondse gangen - Atlantikwall was ooit de laatste verdedigingslinie van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Even verder wandel je door het middeleeuwse vissersdorpje Raversyde, dat er nog precies uitziet zoals in 1465.

Een familiezoektocht wijst de weg door een fototentoonstelling op het domein: speur naar Vlieg in de gigantische luchtfoto's van vroeger en nu en ontdek bijzondere details. Vergeet ook niet om een wandeling in het natuurpark (mét buitenspeeltuin) te maken.

uit met vlieg

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.