Uitgetest: 55 leuke spelletjes voor buiten

door Rebelle

Mijn 2 dochtertjes zijn gek op buiten spelen. Zodra de zon komt piepen, haasten ze zich met hun laarzen naar buiten. Altijd met de vraag: “Mama, mogen we gaan vragen of Hanne, Victor en Ella bij ons mogen komen spelen in de tuin?” Pure nostalgie, want ik herinner me dat ik zelf ook als kind, samen met mijn zus en broers, bij de kindjes uit de buurt ging aankloppen. In het begin toetste ik telkens bij de ouders af of het oké was, en omgekeerd. Hoewel het ontdekken van elkaars tuinen hen vaak even zoet houdt, leek het mij ideaal om deze box met leuke spelletjes voor buiten eens tevoorschijn te halen en samen met hen uit te testen.

‘Buiten spelen’ is een box, boordevol spelletjes (55 om precies te zijn) voor uren buitenspeelplezier. Elk spel heeft zijn eigen kaart waarop de spelregels uitgelegd staan. Op de achterkant van elk kaartje vind je extra informatie zoals het aantal spelers en tips om het spel moeilijker en/of extra spannend te maken.  De Roemeense auteurs startten enkele jaren geleden met het bundelen van bekende spelletjes uit Roemenië. Later ontdekten ze dat veel van deze spelletjes ook in andere landen populair zijn, zij het onder een andere naam of met iets andere spelregels. 

5 enthousiaste blikken kijken me aan wanneer ik de doos open. Nieuwsgierig bestuderen we de kaartjes. Hoewel 4 van de 5 kindjes nog niet kunnen lezen, trekken de kaartjes visueel de aandacht met de felle kleuren en de leuke tekeningen. De kaartjes zien er duurzaam uit. Niet dat je ze in een plas moet laten vallen, maar het natte gras overleven ze - volgens mij – wel. Voor sommige spelletjes heb je geen materiaal nodig, voor anderen wel, zoals een stok, steen, bal ... Er zitten heel wat klassiekers bij. Denk maar aan hinkelen, verstoppertje, haasje-over, touwtje springen, stoelendans, warm of koud, levende knoop enzovoort.

De boeman

Ook botsen we op minder gekende spelletjes. Zo trok de mysterieuze kaart van de ‘boeman’ onze aandacht. De opdracht was zeer duidelijk omschreven. De spelers staan hand in hand in een cirkel en stappen rond terwijl ze het versje opzeggen ‘Hoor het klokje één keer slaan, komt de boeman er al aan? Hoor het klokje twee keer slaan, komt de boeman er al aan?’ enzovoort. 1 iemand (de boeman) moet zich verstoppen in de buurt en op een bepaald moment terug tevoorschijn komen om één van de spelers te vangen.  De boeman heeft ook onder de spelers een handlanger. De handlanger spreekt met de boeman af op hoeveel ‘tellen’ hij uit zijn schuilplaats mag komen, en zal op het afgesproken tijdstip (vb 6 tellen) de tekst van het versje veranderen naar ‘Hoor het klokje zes keer slaan, komt de boeman, blijf niet staan!’ Dat is het moment waarop de boeman verschijnt. De kinderen gillen, lachen, en rennen voor hun leven.

Commando

Bij spelletje ‘commando’ vertelt de spelbegeleider aan de anderen wat ze moeten doen door het bevel te laten starten met ‘commando’. Begint het bevel niet met het woord commando, mag het niet uitgevoerd worden. Dit zorgde voor heel wat grappige momenten. Zo duurde op een bepaald moment het commando ‘draai in het rond’ zo lang dat je je best kan inbeelden wat het gevolg was voor de draaiende soldaatjes. Achteraf speelden we dit spelletje bij vrienden en ontdekten we dat de andere kindjes dit spelletje kennen als ‘De juf/meester zegt …’

Het valt me wel op dat mijn dochters en de vriendjes sindsdien geregeld teruggrijpen naar de spelletjes uit de box. Of het nu in de tuin is, in het bos, of in het zwembad. Soms verzinnen ze er zelfs wat extra regels bij. De speelbox is bij ons dus alvast een succes! Voor de kindjes is de box duidelijk een bron van inspiratie. Mij doet het met veel plezier terugdenken aan de spelletjes uit mijn jeugd.

buitenspelen

Praktische info
Geschreven door: Vlad Tomei

Getekend door: Mihai Gheorghe
Uitgeverij: Ploegsma
9789021678573

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.