Dadfluencer Tom: “Eigenlijk vind ik het zelf helemaal geen leuke term”

door Sara Van den Broeck

Tom is papa van Vic. Niet alleen in het echte leven, maar ook op Instagram. Met zijn profiel ‘Papa van Vic’ brengt hij verhalen en beelden over zijn zoontje van 3,5 jaar. Meer dan 3000 mensen volgen hem op de voet.

Hoe kwam je op het idee om ‘Papa van Vic’ te starten?

“Ik werk graag met beelden en foto’s. Ik had al een Instagram-account voor Vic geboren werd. Het was een manier om mij creatief bezig te houden.  Zodra mijn zoontje er was, begon ik meer en meer over hem te delen en veranderde ik de naam.”

“Ondertussen heb ik zo’n 3000 volgers. Daar zijn uiteraard veel vrienden en familie bij. Ik merk dat er een soort community is ontstaan rond mijn profiel. Het zijn vaak dezelfde mensen die reageren of iets delen. Er zat zeker geen businessplan achter, het is organisch gegroeid. Stilaan kwamen er meer en meer volgers bij.”

Het blijft opvallend dat 90% van mijn volgers vrouwen zijn.

Denk je dat hier nood aan was naast alle mama-pagina’s?

“In het begin merkte ik een duidelijke stijging in het aantal volgers wanneer ik meer deelde over vaderschap. Ik vermoed dat er dus wel een bepaalde nood was aan het verhaal van een papa naast alle mama-blogs en pagina’s. Ondertussen zijn er meer en meer papa-profielen en is de snelle groei afgezwakt, terwijl ik nog steeds dezelfde soort berichten post als vroeger. Het blijft opvallend dat 90% van mijn volgers vrouwen zijn. Mannen lijken minder behoefte te hebben om te lezen over ouderschap.”

Je wordt omschreven als een dadfluencer. Wat vind je daarvan?

“Het was vreemd om de eerste keer als dadfluencer vernoemd te worden. Naar mijn gevoel verschijnen er meer papa’s op Instagram sinds die term er is. Ik weet niet of het aan elkaar gekoppeld is, maar het valt me wel op. Een influencer is voor mij iemand die content plaatst volgens een businessmodel en daar zijn werk van maakt. In die zin vind ik het niet leuk om de stempel op gekleefd te krijgen. Anderzijds merk ik wel dat ik invloed kan uitoefenen. Afgelopen zomer zette ik een bericht online over een waterspeelgoedje. Het was niet gesponsord, maar wanneer ik er een foto van post, krijg ik reacties en likes van mensen. Het maakt hen nieuwsgierig.”

‘Opvoeding en vaderschap, anders bekeken’ lezen we op je profiel. Wat moeten we daaronder verstaan?

“Ik gebruik veel humor en zelfrelativering. Voor mij hoeft het allemaal niet te serieus. Op Instagram wil iedereen z’n zeg doen en wordt er vaak nogal zwaar gedaan over ouderschap. Dan ben ik daar met dingen die niet altijd goedgekeurd zouden worden door Kind en Gezin, maar ik doe ze toch (lacht). Met mijn luchtige schrijfstijl bied ik een tegengewicht en dat slaat aan.”

“Soms zeggen mensen al lachend dat mijn vrouw nog eens hartstilstand krijgt als ze ziet wat ik allemaal met Vic doe, maar het is nooit slecht bedoeld. Wanneer er toch negatieve reacties komen, zijn het eerder volgers die op elkaar reageren. Omdat ik alles op een luchtige manier aanpak, kom ik met veel weg. Ik vermoed dat je als man ook minder snel opmerkingen krijgt over je opvoedingsstijl in vergelijking met vrouwen.”

Verschilt het beeld dat je vooraf had van vader zijn met de realiteit?

“Mijn vrouw en ik hebben vooraf nagedacht over hoe we het zouden aanpakken. We hadden een duidelijk beeld. Wij maken bijvoorbeeld regelmatig uitstappen en reizen, en zijn dat ook blijven doen. Toen Vic 6 weken was zijn we met hem naar Italië gegaan. Hij zal zich er niets van herinneren, maar daar gaat het ons niet om.”

“Uiteraard moeten we ook toegevingen doen. Mijn vrouw en ik zijn graag bezig met ons interieur en houden van rust in huis. We waren ervan overtuigd dat we geen sponsors van Studio 100 zouden worden en geen plastic speelgoed zouden kopen. Daar zijn we in gefaald (lacht). Zodra Vic van een vriendje of familielid een speeltje kreeg met lichtjes en kleurtjes werd dat net zijn favoriete speelgoed.”

Wat is jouw goed genoeg-oudertip?

“Zolang ze overdag niet verhongeren en op tijd in hun bed liggen, is de dag geslaagd. Dat is misschien een beetje te relativerend, maar daar komt het wel op neer. Het gaat om hen grootbrengen. Wanneer die basisbehoeften vervuld zijn, is dat op sommige dagen gewoon al voldoende.”

Wat vind je het mooiste aan papa zijn?

“Een kind houdt je een soort spiegel voor. Ik herken mezelf in het gedrag van Vic en leer daar veel van. Dat gebeurt niet altijd bewust. Soms ben ik gefrustreerd en roep ik weleens. Toch zeg ik mijn zoon dat hij niet mag roepen wanneer hij boos is. Dat klopt niet. Oké, hij is een kind en ik een volwassene, maar we zijn allebei mensen.”

 

Praktisch
Volg Tom op Instagram.

Papa van Vic

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.