Meer diversiteit in kinderboeken

door Sarah Brancart

Kinderboeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van taal- en andere vaardigheden. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in het doorgeven van sociale en culturele normen. De manier waarop personages en thema’s worden voorgesteld in kinderboeken draagt bij tot het beeld dat kinderen ontwikkelen van de samenleving en hun rol daarin. Daarom zetten wij enkele voorbeelden op een rij die net iets anders - en daarom absoluut aan te raden - zijn.

Brown girl magic - Dalilla Hermans

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is magisch.

Dalilla schreef dit boek omdat ze vindt dat er een groot gemis is aan boeken waarin donkere meisjes en vrouwen de hoofdrol spelen. Ze wil dat iedereen zijn of haar eigen ding kan doen, ongeacht huidskleur. Een boodschap die wij alleen maar ondersteunen!  

Ayla’s vlucht – Karen Boonen

Een klein meisje vlucht met haar familie voor de oorlog in haar land. Ze vertrekken op een gevaarlijke en lange reis. Alles moeten ze achter laten.

Wanneer je de kranten openslaat, naar het nieuws kijkt of surft op het internet zie je talloze vluchtelingen op zoek naar een beter bestaan. Dit boek kan je helpen om het onderwerp met je kinderen bespreekbaar te maken. Te meer omdat in het boek ook een kind centraal staat. 

Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. “Ik ben een varkentje”, zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

Dit prentenboek wil tonen dat er meer is dan man en vrouw en wil kinderen al op jonge leeftijd laten kennismaken met transgenders. Het gaat over kunnen zijn wie je wil zijn. Een actueel thema op kindermaat dus.

Een warm dekentje - Nathalie Slosse

Mooie tijden komen ten einde wanneer kater Muffin zo ziek wordt dat de dokters hem niet meer beter kunnen maken. Sophie en haar mama Moesje omringen Muffin met veel warmte, maar uiteindelijk begrijpen ze dat het een teken van liefde is om Muffin los te laten en te helpen om snel en pijnloos te sterven. 

Dit prentenboek kan je helpen om met je kind te praten over moeilijke thema’s als afscheid nemen en euthanasie. Het is een verhaal over graag zien dat werd aangevuld met informatie en tips om kinderen te leren omgaan met afscheid nemen.  

Matilda - Roald Dahl

Matilda kan geweldig goed leren maar haar ouders vinden haar maar lastig en kunnen niet wachten tot Matilda het huis uit is. Matilda besluit zich kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. Wanneer het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Hoewel dit boek al dateert van 1988 plaatsen we hem toch in dit rijtje omdat we vinden dat ieder kind deze klassieker ooit zou moeten lezen. Matilda is stoer en heeft geen schrik om voor zichzelf op te komen. Ze is het perfecte voorbeeld om te tonen dat ook meisjes helden kunnen zijn. En alleen daarom al raden wij dit boek aan!

Sesam-box – Studio Sesam

10 superdiverse verhalen in 5 kleurrijke prentenboeken. Bij elk verhaal horen extra tips om samen te spelen en te leren. Meer informatie vind je hier: https://www.studiosesam.be/actueel/sesam-box.

Veel voorleesplezier!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.