Duurzaam ouderschap voor beginners

door Sara Van den Broeck

Elke ouder droomt van een gezonde en mooie wereld voor z’n kind. Door bewuste keuzes te maken, kan je daar zelf je steentje toe bijdragen. Kim van webshop Blabloom vertelt over duurzaam leven met kinderen.

“Voor mij gaat duurzaam ouderschap over respect hebben voor jezelf, de ontwikkeling van je kind, de natuur en je omgeving. Het is meer dan de juiste producten kopen, het gaat om basiswaarden meegeven. Nu mijn kinderen wat groter worden en hun eigen mening vormen, is het soms een uitdaging. Een aantal zaken zijn een evidentie voor hen, bijvoorbeeld een drinkbus vullen of papiertjes oprapen. Maar het is moeilijk wanneer er bepaalde trends leven op de speelplaats waar we niet altijd in meegaan. Het is een kwestie van af en toe ja en af en toe nee zeggen. Hen alles ontzeggen heeft geen zin, daar gaat duurzaamheid ook niet over. Je hoeft het niet perfect te doen. Ik probeer in ieder geval altijd te kaderen waarom we bepaalde keuzes maken binnen ons gezin.”

Drempels verlagen

“De kinderen waren de aanleiding om mij te verdiepen in ecologie. Bij mijn eerste zwangerschap zijn we, net zoals de meeste ouders, voor een geboortelijst gegaan bij een grote keten. Alles was nieuw voor ons, dus lieten we ons leiden. Achteraf merkten we dat we heel veel zaken niet nodig hadden of dat er andere opties waren. Een kind wordt ook wel groot zonder al die spullen. Stapsgewijs heb ik zaken aangepast.”

Een gezond wegwerp alternatief kopen, is ook al een stap in de goede richting.

“Ik merkte dat het marktaanbod voor duurzame producten beperkt was. Maar de voorbije jaren is er veel veranderd. Dat maakt het ook voor Blabloom interessant. We willen de juiste keuzes maken en voldoende alternatieven aanbieden om drempels te verlagen. Het is niet zo dat wasbare materialen de enige goede optie zijn. We bieden bijvoorbeeld zowel wasbare als wegwerp billendoekjes aan. Het verschil met de reguliere doekjes is dat onze producten geen hormoonverstorende stoffen bevatten. Een gezond wegwerp alternatief kopen, is ook al een stap in de goede richting. Iedereen zit in een andere fase van hoe hard ze met duurzaamheid willen of kunnen bezig zijn. Dat moet je respecteren.”

Topproducten

Cheeky wipes zijn een winner in de webshop. Dit zijn de wasbare billendoekjes. Ideaal voor ouders voor wie wasbare luiers nog net een brug te ver is, maar toch een ecologisch product willen. De verzorgingsproducten spannen sowieso de kroon. Onze klanten vertrouwen op onze zorgvuldig geselecteerde en gezonde producten. Ook onze draagsystemen doen het heel goed. Hierbij geven we veel informatie aan (toekomstige) ouders, dat vinden we essentieel. Het open ended houten speelgoed vervolledigt de top 3. Natuurlijke materialen zijn duidelijk een trend momenteel.”

“We willen blijven groeien. Er zijn een aantal producten nog niet duurzaam genoeg. Dat gaat vooral om grote hardware stukken, zoals autostoeltjes of wandelwagens. Die kan je natuurlijk wel tweedehands kopen, maar dat is een optie die wij niet kunnen aanbieden omwille van de veiligheidsvoorschriften. Zelf zou ik graag nog meer buitenspeelgoed zien in ons assortiment. Er zijn nog mooie kansen naar de toekomst toe.”

De eerste stappen

“Wie de eerste stappen zet in het duurzaam ouderschap raad ik aan om zich goed te informeren. Begin met erover te lezen of volg een aantal mensen die ermee bezig zijn op sociale media. Dat biedt inspiratie. Daarnaast denk ik dat het voor veel mensen een interessante oefening is om zich vaker de vraag te stellen ‘heb ik dit echt nodig?’ Wanneer je er een nachtje over slaapt, zal je merken dat je meestal wel zonder bepaalde spullen kan. Begin met kleine aanpassingen en kijk wat het jou oplevert. Misschien is dat meer tijd, een beter gevoel of een gezondere levensstijl. Op die manier kan je stilaan groeien in het proces.”

Meer info vind je op de website van Blabloom.
Like Blabloom op Facebook of volg hen op Instagram.

 

Blabloom

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.