Balanceren tussen werk en gezin

door Marjan Coddé

Ik heb er een stressvolle week opzitten. Mijn workload was schandalig hoog, ik geraakte niet aan mijn normale werk toe, mijn bureau lijkt een stort en mijn mailbox een rood gekleurde lijst van onbeantwoorde to do's. En daarnaast ben ik ook nog mama.

Mijn man had de late shift dus moest ik na het werk de kindjes halen, vers eten maken, opruimen en kuisen. En 's morgens had ik amper tijd om te ontbijten omdat ik vroeger start met werken om de kinderen op tijd te kunnen gaan halen.

Het was zwaar en ik ben moe.

4 maanden thuis

Ik denk terug aan de tijd toen onze zoon geboren was. Hoe ik dan 4 maanden thuis zat en mijn enige doel was Bart te verzorgen en te voeden. In het begin was dat een welgekomen geschenk, het moederschap was niet gemakkelijk. De borstvoeding lukte niet en ik was te koppig om te slapen overdag. Samengevat: ik maakte iedere fout die een nieuwe mama kan maken.

Maar, ik vond mijn draai.

Het enige probleem was dat ik me al snel verveelde. En dat is erg om te zeggen. Want ik naai, brei, maak juwelen, teken en hou me dus echt wel bezig op creatief vlak.

Ik kwam erachter dat ik me niet zozeer verveelde, maar eerder geen voldoening haalde uit mijn dag. Ik was echt ongelukkig. Op het einde van de dag leek het alsof ik niets verwezenlijkt had.

Terug naar het werk

Ik was blij dat ik terug kon gaan werken. Blij dat ik opnieuw een ritme had. Opstaan, werken, thuiskomen en daarna mama zijn.

Ik voelde me er schuldig over, dat ik liever ging werken op dat moment dan bij mijn kind te zijn.

Zeker omdat mijn man niets liever wou dan thuis te zijn. Maar, hij had maar 10 dagen vaderschapsverlof. En ik, met mijn 4 maanden, kreeg geen voldoening uit mijn dagen.

Evenwicht tussen mama en werk

Ik heb het leren accepteren. Dat iedereen anders is, en ik dus ook. Ik heb respect gekregen, voor huismoeders, carrièrevrouwen en iedereen daartussen.

Er zijn momenten dat ik mijn werk haat en gestresseerd thuiskom omdat alles tegenzat die dag. En op die momenten zijn er Bart en Roos, die vol enthousiasme mij verwelkomen en omhelzen. Mijn mama-batterij start en ik ben er klaar voor! Puzzelen, Lego of verkleedpartijtjes: ja hoor!

En na een weekend of vakantieperiode, is mijn mama-batterij leeg en toe aan een beetje opladen. Ondertussen is mijn werk-batterij opgeladen om aan de week te beginnen.

En dat is, voor mij, de perfecte balans.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.