Gaat jouw kind op kamp?

door Sara Van den Broeck

Op kamp gaan is voor veel kinderen iets om naar uit te kijken. Een week vol plezier met hun vrienden! De eerste keer kan dit best spannend zijn. Enkele tips om het verblijf vlot te laten verlopen.

Goed begonnen, is half gewonnen

Bereid je als ouder grondig voor. De leiding zorgt voor een overzicht van het materiaal dat de kinderen nodig hebben. Kijk goed na of je kind alles mee heeft. 

Vergeet ook niet na te kijken wat de afspraken zijn rond het meenemen van snoep, gsm, spelconsoles enzovoort. Heeft je kind bepaalde medicatie nodig of last van allergieën? Breng dan zeker de leiding op de hoogte.

Als de heimwee toeslaat

Hoe enthousiast ze ook vertrekken, soms kunnen kinderen het lastig krijgen wanneer ze van huis weg zijn. Praat hier vooraf over met je kind en vergeet niet te benadrukken dat hij/zij vooral veel plezier zal beleven. 

Geef aan dat heimwee hebben heel normaal is. Moedig je kind aan om toch altijd deel te nemen aan de activiteiten. Zo heeft je zoon of dochter voldoende afleiding en zal het verdriet snel vergeten zijn. 

Je kan je kind een voorwerp laten meenemen van thuis, bijvoorbeeld een knuffel, om naar terug te grijpen op lastige momenten. 

Laat je zoon of dochter voor hij of zij de eerste keer op kamp gaat al eens bij een vriendje logeren. Op die manier geraakt hij of zij er al aan gewend om op een andere locatie te slapen.

Niet vergeten

Als ouder kan je genieten van een rustig(er) weekje wanneer je kind op kamp is. Maar er staat je wel één heel belangrijke taak te wachten. Een brief sturen naar je zoon of dochter. Zijn er broers of zussen thuis, dan kunnen zij een leuke tekening maken. Hou er rekening mee dat je je brief/tekeningen op tijd verzendt.  Wie weet krijg je wel een kaartje terug van zoon- of dochterlief.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.