Haarvlechten voor papa's

door Sara Van den Broeck

Patrick van Superparent organiseert sinds enkele jaren workshops haarvlechten voor vaders in Nederland. Dit jaar gaan voor het eerst enkele sessies door in België. Patrick begon ermee uit pure noodzaak. Na zijn scheiding vroegen zijn 2 dochters hem namelijk regelmatig om vlechtjes te maken. Omdat hij niet wist hoe eraan te beginnen, ging hij op zoek naar YouTubefilmpjes. Maar op die manier lukte het niet. “Ik zocht verder, maar helaas vond ik niets dat me kon helpen. Ik kon me moeilijk voorstellen dat ik de enige papa was met dit probleem, daarom besloot ik actie te ondernemen.”
 

“Ik besprak mijn idee om workshops te organiseren met een kapster in de buurt. Als ik de deelnemers zocht, wou zij les geven. Ik kreeg snel een aantal vaders bij elkaar. Een regionale zender schreef een artikel over mijn initiatief en de bal ging aan het rollen. Ik begon de workshops zelf te geven en richtte het label Superparent op. Hiermee wil ik inspelen op het tekort dat er is aan activiteiten voor vaders en dochters en moeders en zonen.”

Vaderschap is in ontwikkeling. Haarverzorging is niet meer de taak van de moeder, maar de taak van de ouder.

“De workshops haarvlechten zijn een groot succes in Nederland. Daarom blijft ons aanbod voorlopig beperkt tot deze activiteit. Er is wel de keuze tussen een basisworkshop en een les voor gevorderden. Bij die laatste leren papa’s onder andere invlechten. Op die manier blijf ik ook zelf bijleren. Ik droom ervan om ooit ook  danslessen voor vaders en dochters aan te bieden.”

Quality time

"Ik denk dat het concept zo aanslaat, omdat het effectief een papa is die de wokrshop geeft. Bovendien hoop ik dat band tussen vader en dochter versterkt. Na het vlechten maak ik een foto om aan de dochter te tonen. Het geeft zoveel voldoening zowel voor mezelf als voor de papa’s. Vaderschap is in ontwikkeling. Haarverzorging is niet meer de taak van de moeder, maar de taak van de ouder.”

Lacherige reacties

Papa Sven is enthousiast en gemotiveerd, maar vanuit zijn omgeving krijgt hij vooral lacherige reacties.

“Voor papa’s in België is er blijkbaar nog een grote drempel. Als er iets gezegd wordt over de workshop, komt de opmerking vaak van vrouwen die hun man met een kwinkslag aansporen om deel te nemen. Ik vind het jammer dat het niet serieuzer wordt genomen.”

Ook voor niet-alleenstaanden

“Ik ben geen alleenstaande papa, maar vind het belangrijk om mijn deel van de taken op te nemen. ’s Morgens vertrekt mijn vrouw vroeg naar het werk. Ik maak de kinderen klaar, maar het haar van mijn dochter blijft een uitdaging. Daarom maakt mijn vrouw vaak snel vlechtjes voor ze vertrekt. Ik moet extra voorzichtig zijn bij het aankleden van mijn dochter zodat haar haar goed blijft zitten. Daar wil ik verandering in brengen.”

“Ik wil tijdens de workshop een aantal basisvaardigheden bijleren. Ik hoop dat mijn dochter niet meer altijd naar mama zal lopen, maar zal zeggen “papa maakt mijn vlecht wel”. Dat zou heel fijn zijn.”

Bijleren en genieten

“Voor alle papa’s was het iets nieuws, een stap in het onbekende. Maar door de goede begeleiding van Patrick kregen we snel enkele vaardigheden onder de knie en werden de eerste staartjes en vlechten gemaakt. De vaders hadden meteen een gespreksonderwerp: haar en dochterlief. Het ijs was snel gebroken. Ook de dochters beleefden er plezier aan. Ze bleven de hele tijd rustig zitten en genoten.

“Dit smaakt naar meer, maar eerst gaan we alle andere vaders tonen wat we kunnen.”

 

Meer informatie vind je op de Facebook pagina van Op stap met mama en papa.

 

haarvlechten

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.