Ketnet-held Dempsey Hendrickx over vaderschap

door Sara Van den Broeck

Tot voor kort was Dempsey Hendrickx een van de ‘Helden’ in de populaire Ketnetreeks. Voor veel kinderen is hij een voorbeeld. Dat wil hij ook zijn voor zijn 3-jarige dochter. Wij vroegen hem hoe hij het ouderschap ervaart en wat voor hem een Superpapa is.

“Voor mij is een Superpapa een vader die er is als zijn kind hem nodig heeft. Veel meer kan je volgens mij niet doen. Mijn dochter moet zichzelf zoeken, ik kan enkel een hulpstuk zijn in haar leven. Ik vind het belangrijk dat ze dat weet. Ik wil dat ze dingen uitprobeert. En als het niet lukt, dan zal ik er voor haar zijn.”

Ik kan enkel een hulpstuk zijn in het leven van mijn dochter.

“Kinderen kunnen meer dan volwassenen soms denken. Mijn dochter fantaseert heel vaak. Door haar probeer ik me terug in te leven in hoe een kind denkt. Een zetel is voor haar geen zetel, maar een fort. Aan een tafel kan je zitten, maar je kan er ook onderdoor kruipen. Ik kijk heel veel naar haar en vind het geweldig om te zien hoe zij met mensen, ruimtes en situaties omgaat.”

Plek zoeken als papa

“Toen mijn dochter een baby was, schrok iedereen ervan hoe vlot ik met haar omging. Zelf stond ik er niet bij stil. Ik ging ervan uit dat ik het automatisch goed zou doen omdat ik gewoonweg het beste voorheb met mijn kind.”

“Ik geloof sowieso niet dat je je kan voorbereiden op het ouderschap. Je bent nooit klaar voor een kind. Ineens ben je papa en verandert je hele leven. Toch is het belangrijk om erop te letten dat je niet enkel mama of papa bent. Mensen verbazen zich er vaak over dat ik een dochter heb. Ik snap het wel, ik ben niet de cliché vader. Maar ik wil me niet anders gedragen omdat ik een kind heb. Terwijl mensen plots wel andere verwachtingen over je lijken te hebben. Vader zijn is een deel van mijn persoon, maar ik ben ook nog zoveel meer. Ik denk dat daar het grote verschil zat tussen mijn ex en mij. Zij zat meer in de moederrol dan ik in de vaderrol. Het ene is niet beter dan het andere, maar voor ons was het moeilijk om met dat verschil om te gaan. We zijn uit elkaar gegaan waardoor mijn dochter maar de helft van de tijd bij mij is. Die momenten zijn heel intens.”

Als vader word je nog vaak vergeten in het ouderschap.

“Als vader word je nog vaak vergeten in het ouderschap. Tijdens de zwangerschap sta je meer aan de zijlijn en ook voor de verzorging van een baby wordt sneller naar de moeder gekeken. Je moet je plek zoeken en opeisen. Onze samenleving helpt daar niet bij. 10 dagen na de geboorte begon ik terug te werken. Ik voelde dat ik heel veel momenten miste. Ik werkte nog geen jaar bij mijn werkgever, dus kon ik geen ouderschapsverlof nemen.”

“Ook als je kind groter wordt, blijf je dat verschil voelen. Je merkt dat een kind sneller naar de moeder trekt. Nochtans heeft een kind evenveel nood aan een vader als aan een moeder. Daarom ben ik soms blij op de momenten dat ik er alleen voor sta met mijn dochter. Dan komt ze sowieso naar mij. Dat zou veel minder het geval geweest zijn als mijn ex en ik nog samen waren.”

Fier op waar we staan

“Ik ben trots op mijn dochter, ze is goed bezig. De situatie is niet altijd makkelijk, maar ze gaat er goed mee om. Ik hoop dat ze onze scheiding nooit als een probleem ervaart, maar eerder als deel van haar leven. En dat ze beseft dat ze een moeder én een vader heeft, die allebei een functie hebben in de opvoeding en dat zo goed mogelijk proberen te doen maar ook heel vaak falen. Want dat is voor mij ouderschap: falen en beseffen dat je faalt. Die boodschap wil ik haar meegeven. Het is oké om op je bek te gaan en nadien terug recht te staan.”

 

Copyright foto: Fredography

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.