Help! Mijn kind leeft online

door Sara Van den Broeck

Hoe leer je kinderen omgaan met nieuwe media of hoe zorg je ervoor dat ze geen te grote afleiding worden? We moeten mediawijs opvoeden, maar wat is dat dan precies? Vragen waar veel ouders mee zitten. Het boek ‘Help! Mijn kind leeft online’ reikt je tips en tools aan.

Er is veel waar we ons zorgen om kunnen maken; sexting, cyberpesten, overmatig gamen. Maar zijn die zorgen ook terecht? Voor de meerderheid van de kinderen en jongeren vormt het omgaan met sociale media geen probleem. Maar men kan niet ontkennen dat hun leefwereld veranderd is, en daardoor ook het opvoeden op zich. Afspraken over beeldschermtijd bijvoorbeeld. Wij zetten alvast de richtlijnen uit het boek op een rijtje.

  • 0-2 jaar: 5 minuten per dag samen tv kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Het boek biedt een handig overzicht van de sociale media en hun toepassingen. Kinderpsychiater Lieve Swinnen beschrijft diverse hulpvragen waarmee ze in haar praktijk geconfronteerd wordt. Casussen van peuters tot pubers komen aan bod: zijn die schermpjes wel goed voor hun slaap, is onze zoon gameverslaafd, onze dochter zet een ongepaste foto online … Bovendien worden er heel wat links opgenomen in de tekst. Als je interesse hebt in een bepaald thema, vind je makkelijk de weg naar bijkomende betrouwbare info.

Help! Mijn kind leeft online

Praktisch
Geschreven door Lieve Swinnen & Stefaan Lammertyn
Uitgegeven bij Van Halewyck
ISBN 978 94 6131 623 3

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.