Interview met een vroedman

door Sara Van den Broeck

Vroedman Tom is gepassioneerd door zijn werk. (Toekomstige) ouders kunnen bij hem terecht met vragen over de zwangerschap, geboorte en (borst)voeding. Tom vertelt over zijn job. 

Waarom wilde je vroedman worden?
“Ik was altijd al geïnteresseerd in ‘nieuw leven’. In mijn straat was er vroeger een boerderij en als klein jongetje deed ik niets liever dan mee te kijken naar de geboorte van een kalf of veulen." 

"Ik ben de jongste van 6 kinderen en toen mijn zussen en broer kinderen kregen, wou ik alle details over de zwangerschap weten. Een van mijn zussen heeft me zelfs de geboorte van haar oudste dochter laten bijwonen, een heel speciale ervaring. Op een bepaald moment vroeg een van mijn vrienden mij waarom ik geen vroedkunde ging studeren. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Ik was toen met heel andere dingen bezig. Ik heb het nog een jaartje laten bezinken, maar de microbe ging niet weg. Op mijn 29ste begon ik aan de opleiding.”

Ik was altijd al geïnteresseerd in nieuw leven.

Wat vind je leuk aan je job?
“Ik werk in een groepspraktijk waar ik zowel prenatale consultaties hou, arbeid en bevallingen begeleid en ook aan borstvoedingsbegeleiding doe. Het is heel gevarieerd werk en dat maakt het boeiend. Als je een vrouw doorheen haar arbeid en bevalling loodst en ze na afloop vol trots, opluchting en dankbaarheid haar kind aan de borst legt, geniet je mee van dat moment. Het is onvergetelijk, een ijkpunt in het leven van de kersverse ouders. Ik  kan alleen maar vereerd zijn dat ik daar een stukje toe bijdraag.”

Waarvoor kunnen koppels bij jou terecht?
“Mensen kunnen bij mij terecht voor alles wat met zwangerschap, bevallen en (borst)voeding te maken heeft. Vroedvrouwen mogen een normale zwangerschap en bevalling zelfstandig begeleiden en dat hoeft daarom niet thuis te zijn. Enkele Antwerpse ziekenhuizen stellen hun deuren open voor zelfstandige vroedvrouwen die daar bevallingen doen en daar zijn we heel dankbaar voor. Sommige koppels willen namelijk de gepersonaliseerde aanpak van de vroedvrouw zonder thuis te bevallen." 

"Verder kunnen koppels bij mij terecht voor ademhalings- en relaxatieoefeningen. Ik geef ook prenatale zang. Ik leer een aantal liedjes aan, die koppels ook na de geboorte kunnen zingen om hun kindje tot rust te brengen. Na de bevalling kunnen mensen bij mij terecht voor de opvolging thuis. Aangezien ik lactatiekundige IBCLC ben, begeleid ik vrouwen met borstvoedingsproblemen.”

In wat verschilt de begeleiding van een vroedvrouw of -man met die van een gynaecoloog?
“De vroedvrouw doet aan eerstelijnszorg en een gynaecoloog aan meer gespecialiseerde tweedelijnszorg. Alles wat tot de normale zwangerschap en bevalling behoort, kunnen en mogen wij op ons nemen. In principe kan een gezonde, zwangere vrouw haar hele zwangerschap door een vroedvrouw laten opvolgen met uitzondering van de drie echo's die ze door een gynaecoloog moet laten doen. Enkel wanneer we een afwijking van het normale zien, zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, sturen we haar door naar een gynaecoloog."

"Ik denk dat er bij ons meer ruimte is voor koppels om vragen te stellen aangezien we vaak een uur tot anderhalf uur uittrekken voor een consultatie. Als we worden opgeroepen, zijn we de hele tijd aanwezig in tegenstelling tot gynaecologen die enkel komen voor de eigenlijke bevalling. Ik zie vroedvrouwen en gynaecologen dus niet als concurrenten, beide beroepsgroepen hebben hun expertise en het zou fantastisch zijn mochten we in de toekomst nog meer kunnen samenwerken.”

Tom werkt samen met zijn collega’s in praktijk La Madrugada.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.