Verhalen van vaders

door Sara Van den Broeck

We spraken met Pieter, oprichter van Vaderklap, een blog over, voor en van vaders. En zoals hij het zelf verwoordt: “Met onze achterklap proberen we het beste te geven van wat vaderschap te bieden heeft.”

“Dimi en ik hebben Vaderklap samen opgericht. We hebben allebei kinderen en merkten dat er online enorm veel te vinden was voor mama’s maar weinig verhalen vanuit het standpunt van papa’s. Hier wilden we met onze blog op inspelen. 3 jaar geleden lanceerden we onze blog en al snel ging de bal aan het rollen. We werden gecontacteerd door uitgeverij Van Halewyck om een vaderboek te schrijven. Ondertussen is er naast de blog en het boek ook een podcast en videoreeks. Vaderklap bestaat nu uit een brigade van zo’n 30 schrijvende vaders.”

“Daarnaast organiseren we onze Vaderklapdag. Tijdens het weekend van Vaderdag trekken we erop uit met alle papa’s en de kinderen. Het idee is ontstaan omdat we op Vaderdag eigenlijk geen fles whisky of een scheerset cadeau willen krijgen, we willen gewoon iets leuks doen samen met de kinderen. Dit jaar gingen we naar de ‘De halve maan’ in Diest. Een heel toffe ervaring met meer dan 250 vaders en kinderen.”

Op Vaderdag willen we geen fles whisky of een scheerset, we willen iets leuks doen met de kinderen.

Geen vader versus moeder

“Het gaat voor ons niet om het verschil tussen mama’s en papa’s, dat is er niet per sé. Maar het is soms gewoon leuk om te horen hoe andere vaders het ouderschap aanpakken. Het verbindt ons, ondanks een verschillende achtergrond of afkomst. Er is veel aan het veranderen, maar soms merken we nog terughoudendheid. De idee dat je als man soft bent als je bezig bent over je kinderen bijvoorbeeld. We moeten nog vaak opbotsen tegen clichés en taboes.”

“Over het algemeen krijgen we heel positieve reacties. Wat we hoorden was een man die vertelde dat hij het jammer vond dat we 5 jaar eerder nog niet bestonden. Hij en zijn vrouw hadden het moeilijk om zwanger te geraken. Het had hem deugd gedaan om ervaringen van andere mannen te horen of zijn eigen verhaal te kunnen delen. Die boodschap willen we heel graag brengen; het is oké om te zeggen dat het moeilijk gaat of dat je het even niet ziet zitten.”

Voor ieder wat wils

“Op dit moment bereiken we vooral vaders met kinderen tussen 0 en 6 jaar. Waarschijnlijk omdat dat ook onze eigen leefwereld is en we hier dus vaak over schrijven. Maar we proberen erop te letten om voor ieder wat wils te brengen. In onze podcast bijvoorbeeld vertelt een vader over zijn 19-jarige zoon. Hij zit in de blok en ze hebben elkaar al even niet meer gezien. Ook op die leeftijd blijft loslaten een belangrijk deel van de opvoeding.”

“Sommige thema’s zijn gevoeliger om aan te kaarten dan anderen. Al gaan we geen enkel onderwerp uit de weg. Een tekst over een gezinsactiviteit is snel geschreven. Maar bij andere moet je meer een evenwicht zoeken. Vaders die schrijven over hun echtscheiding bijvoorbeeld. Dat zijn geen evidente stukken, want je wilt geen partij kiezen. We willen met Vaderklap een voortrekkersrol innemen en taboes doorbreken.”

Wat brengt de toekomst?

“We dromen nog volop. We willen een aanspreekpunt zijn voor andere organisaties om vaders te bereiken. En op lange termijn een referentie worden voor alles wat vaderschap betreft.”

“Dit jaar brengen we voor het eerst een magazine op de markt. Dat willen we onder andere verspreiden via gynaecologen, want in de wachtkamer is vaak weinig tot niets te vinden rond vaderschap. En in het najaar organiseren we een congres. Een soort inspiratiedag met een aantal sprekers en workshops. Ook kinderen zijn welkom die dag. De papa’s hoeven de kinderen dus niet thuis achter te laten, ze kunnen er samen een leuke dag van maken.”

“Zowel Dimi als ik hebben naast Vaderklap nog een job. Het ironische is dat we zo vaak bezig zijn met Vaderklap en andere vaders te inspireren, dat we soms te weinig tijd kunnen doorbrengen met onze eigen kinderen. Ook voor ons blijft het ouderschap een constante zoektocht naar evenwicht.”

Vaderklap

Lees meer.
Meer info en verhalen op http://www.vaderklap.be/.
Het boek ‘Vaderklap’ is uitgegeven bij Van Halewyck.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.