Kindertaal: hygiënisch versus proper

door Marjan Coddé

"Bart haal dat uit uw mond, dat is niet hygiënisch", zei ik tegen Bart toen hij klein was, wanneer die in de winkel iets in zijn mond stak. Met een frons kreeg ik het verwijt van mijn man dat ik te moeilijk taalgebruik had voor een 2-jarige. 'Proper' is veel simpeler. Ik vind dat je evengoed het woord 'hygiënisch' kan aanleren als het woord 'proper'. Taal is taal en kinderen zijn sponzen die het opslorpen.

Hoewel ik begrip heb voor de keuzes van andere ouders over het spelen met taal, zijn gelukkig mijn man en ik intussen van dezelfde mening.

Ik heb het niet voor het 'Bumba-taaltje' zoals ik het noem. Een auto is een auto, geen vroem-vroem en een eend geen kwak-kwak. Ik spreek niet in derde persoon over mezelf (mama komt je direct helpen), want in welk normaal gesprek doe je dat? Natuurlijk spreken onze kinderen woorden verkeerd uit, maar dat lossen we op door het woord correct te gebruiken in onze reacties.

Soms vraag ik me af of we niet te ver gaan. Zo laten we geen verzonnen woorden toe en ze mogen geen woorden gebruiken die ze niet zelf begrijpen. Ook op articulatie leggen we de nadruk.

Ik weiger om mijn taalgebruik te versimpelen. Het werkt voor ons. Onze kinderen vragen wat woorden betekenen die ze niet begrijpen. Zo legde mijn man vorige week nog het woord 'hypothese' uit, aan de hand van een ter plaatse bedacht experiment met grenadinesiroop en water.

Tijdens het laatste oudercontact gaf de juf van Bart aan dat hij een taalgebruik heeft dat niet gebruikelijk is voor een zesjarige. Hij had in de klas als opmerking gegeven dat iets "niet relevant" was.
We moesten lachen, het woord 'relevant' wordt best veel gebruikt thuis. Want ze mogen nu eenmaal alleen de woorden 'pipi' en 'kaka' gebruiken als het relevant is.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.