Knutselen: kampen bouwen

door Sara Van den Broeck

Niets leuker dan samen met je kinderen een kamp bouwen tijdens de vakantie.

Enkele tips (voor je aan de slag gaat)

 • Baken een zone af in de tuin waar je kinderen zich mogen uitleven. Kies een plek in de buurt van bomen of struiken. Die kunnen ze gebruiken om het kamp te bouwen.

 • Wees voorzichtig met gereedschap. Jonge kinderen laat je beter niet ‘spelen’ met onveilig gereedschap zoals een hamer of een zaag. Heb je al oudere kinderen? Leg hen dan uit hoe je het gereedschap op een veilige manier gebruikt, help hen en hou steeds een oogje in het zeil.

 • Test de stevigheid van het kamp voor je de kinderen erin laat spelen. Zorg ervoor dat er niets kan instorten. 

 • Geef je kinderen recyclagemateriaal om kampen te bouwen. Oude lakens, autobanden, plastic flessen … Alles kan van pas komen. 

Een indianenkamp

Bouw eens een kamp in een bepaald thema. Je kan bijvoorbeeld een ridderdorp, een boomhut of een indianenkamp bouwen. Wij kozen voor het laatste.

Benodigdheden

palen, sjortouw, schop, een groot zeil of doek, verf, colsonbandjes

Aan de slag

 • Neem 3 palen en bind die bovenaan vast met sjortouw.

 • Graaf 3  putten voor de palen zodat de tent blijft staan.

 • Beschilder een oud laken met indianenmotieven. Je kan eventueel ook een zeil gebruiken. Dat is weerbestendig.

 • Maak het doek of het zeil bovenaan vast aan de 3 palen.

 • Met colsonbandjes kan je de tipi extra verstevigen. Knip 2 kleine gaten naast elkaar ter hoogte van de palen. Bevestig de colsonbandje door het doek en rond de palen. Herhaal dit enkele keren totdat het doek stevig tegen de palen hangt.

 • Je kan een opening maken door het doek los te laten hangen. Een andere mogelijkheid is dat je zelf een deur knipt in het doek. Teken een deur op het doek en knip de zijkanten aan de linker- en rechterkant door. Zo kunnen de kinderen het deurtje omhoog rollen als ze naar binnen willen.

Extra tip: Wil je een echt indianenkamp? Maak dan ook een totempaal. Die kan je maken door kartonnen dozen te beschilderen en nadien te stapelen. Je kleeft ze aan elkaar vast met doorschijnende dikke plakband. In de onderste doos leg je stenen zodat de totempaal blijft rechtstaan. In de bovenste doos snij je aan de zijkanten 2 gleuven. In deze gleuven bevestig je de vleugels van de totempaal.

Slecht weer

Slecht weer? Geen probleem, ook binnen kan je leuke kampen bouwen. Je vindt heel wat voorbeelden online, maar wij leggen graag uit hoe je samen met je kinderen een eenvoudige tafeltent kan maken.

Benodigdheden

Een groot tafellaken, verf, borstels en sponsjes, versiering, potlood en schaar. 

Aan de slag

Neem een laken dat lang genoeg is zodat het tot op de grond komt als het op de tafel ligt. Teken met potlood een vierkant op de plek waar het raam komt en een rechthoek waar de deur komt. Ga ook even rond de randen van het tafelblad. Zo weet je welk deel het dak zal worden.

Dan is het tijd om de tent of het tafellaken te versieren. Je kan zoveel versieren als je zelf wil. Laat je kinderen ideeën geven en voer ze samen uit. Volgende ideeën helpen je op weg:

 • Het deel van het tafellaken dat op de tafel ligt, is het dak. Schilder dakpannen met een verfborstel of met een spons. Neem een grote spons en knip die in de vorm van een dakpan. Sop het sponsje in de verf en bestempel het laken.

 • Schilder een boom met appeltjes. Je kan bijvoorbeeld ook speelgoedfruit vasthangen aan de boom.

 • Schilder de deur en het raam.

 • Versier het huis met bloemetjes.

 • Wanneer de verf droog is, kan je het raam en de deur uitknippen. Voor de deur hoef je enkel de linker- en rechterkant door te knippen. De bovenkant knip je niet door. Zo kan je de deur oprollen en weer toerollen. Hetzelfde geldt voor het raam.  

Bronnen:

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.