Laten we ons leiden door clichés?

door Fien

Als je de betekenis van het woord cliché opzoekt krijg je dit: ‘Beeldspraak die door veelvuldig gebruik haar kracht verliest’. Maar geldt dit ook voor de clichés over seks? 

Het woord cliché is afgeleid van het Franse clicher wat zoveel betekent als een afdruk maken of simpelweg kopiëren. We laten ons maar al te graag leiden en verleiden door clichés: een strak lichaam, kaarslicht, chocolade, mooie lingerie ... Deze clichés hebben, mede door de media, aan kracht gewonnen. Ze zijn moeilijk te weerstaan, iedereen wil een spannend seksleven, een mooi lichaam en een leuke relatie.

Clichés over seks zijn er genoeg. Je moet er jong en strak uitzien en geen orgasme krijgen bij het vrijen, is eerder uitzonderlijk. Daar bestaan namelijk gels voor. Ongewenste haartjes kunnen gelaserd worden en met het juiste dieet kun je ongewenst vet verliezen. De reclame maakt handig gebruik van deze clichés om in te spelen op onze kleine en grote onzekerheden.

Natuurlijke vijanden 

Ik geef toe, na mijn 40ste verjaardag en 3 zwangerschappen, laat ik mij ook wel eens verleiden door een of ander middeltje om er jonger en aantrekkelijker uit te zien.

Dan maar een vluggertje voor de clan wakker wordt. Geen tijd om je zorgen te maken over ongeschoren gebieden of die - uiterst onsexy, maar zo warme - flanellen pyjama. 

Haarkleur om de eerste grijze haartjes te verbergen, tandpasta voor wittere tanden en yoga om het er allemaal weer wat strakker te laten uitzien. De zwaartekracht krijgt namelijk vat op bepaalde delen van het lichaam op een bepaald moment.

Gelukkig hebben al die clichés ook natuurlijke vijanden, waardoor we weer gedwongen worden tot spontaniteit, ook in de slaapkamer. Kinderen bijvoorbeeld, kleine maar ook grote. Ik kan erover meespreken. Met enerzijds een baby die zorgt voor slapeloze nachten en anderzijds pubers die elk slaapkamergeluid lijken te horen, is het balanceren om een seksleven in stand - laat staan spannend - te houden. ‘s Morgens dan maar een vluggertje voor de clan wakker wordt. Geen tijd om je zorgen te maken over ongeschoren gebieden of die - uiterst onsexy, maar zo warme - flanellen pyjama. 

Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoever hij of zij waarde hecht aan clichés. Ik weet alvast dat hoe ouder ik word, hoe minder waarde ik eraan hecht. Misschien is de definitie dan toch juist: hoe langer we ze gebruiken en hoe meer ze verspreid geraken, hoe meer ze aan kracht verliezen.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.