Mannen zwangeren écht mee

door Sara Van den Broeck

Zwangerschapskilo’s zijn een bekend fenomeen. Maar wist je dat dit ook voor mannen geldt? Onderzoekster en diëtiste Vickà Versele vertelt over haar onderzoek en licht de belangrijkste conclusies toe.

“Tijdens mijn onderzoek volgde ik 152 koppels in verwachting van hun eerste kindje. Ik bekeek hun lichaamssamenstelling, eetgedrag en beweegpatroon op het einde van het eerste trimester en 6 weken, 6 maanden en 1 jaar na de bevalling. Daarnaast deed ik groepsgesprekken. Op die manier konden we dieper op zaken ingaan. Op welke drempels botsten ze en wat kon helpen om gezonder te eten en meer te bewegen?”

“Uit de resultaten blijkt dat het gewicht van vrouwen* 6 maanden na de bevalling hoger ligt dan voor de zwangerschap. Dat is geen verrassend nieuws. Maar we zagen dat dit ook geldt voor mannen. Concrete cijfers kan ik nog niet meegeven, want we zijn volop bezig met de analyses. Maar we zien dat er bij zowel mama’s als papa’s kilo’s bijkomen tijdens de zwangerschap die ze niet zo makkelijk kwijtraken. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, we onderzoeken nu wie risico loopt om (te veel) gewicht bij te komen. Want als je op lange termijn bij elke kritieke levensfase (bijvoorbeeld start van de studies, kind krijgen) gewicht bijkomt, stapelt dit wel op.”

Impact op verschillende niveaus

“Het voedings- en bewegingspatroon van mannen en vrouwen verandert sterk tijdens de zwangerschap en in de vroege postpartum periode. Ze ervaren veel barrières waardoor ze anders gaan eten en minder bewegen. Op individueel niveau gaat het onder andere om biologische oorzaken. Mannen ontwikkelen bijvoorbeeld ook cravings doordat ze mee-eten met hun vrouw. Psychologisch is er ook een impact. Daar speelt stress een rol, maar ook de perceptie van ouderschap. Tijd voor jezelf nemen beschouwen veel jonge ouders als egoïstisch. Je kind een uurtje langer in de crèche laten zodat je zelf kan sporten, lijkt not done.”

“Op sociaal vlak is er de invloed van het gedrag van de vrouw op dat van de man. Vrouwen die in het eerste trimester misselijk zijn, gaan vaak extra eten om dit te voorkomen. Mannen volgen hierin. Maar bij vrouwen gaat de misselijkheid na een paar maanden meestal over en passen ze hun eetpatroon aan. Mannen kunnen op dat moment een nieuwe gewoonte gecreëerd hebben en blijven tussendoortjes eten. Vermoeidheid tijdens of na de zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je als koppel sneller naar fast food grijpt.”

Nood aan informatie

“We moeten mannen meer betrekken en informeren. Dat is niet alleen voor zichzelf een meerwaarde, het helpt hen ook om hun partner beter te ondersteunen. Eigenlijk is de zwangerschap hier de ideale periode voor. Het is vaak moeilijk om papa’s te bereiken wanneer het gaat over ouderschap of gezondheid, maar op dat moment zijn ze er sowieso. Zeker bij een 1ste kind, gaan heel veel mannen mee naar de gynaecoloog. Je hebt ze daar ter plekke, maar er wordt niet naar hen gekeken.”

“Je merkt dat er te weinig algemene kennis is over gezonde voeding bij jonge ouders. Mannen hebben vaak goede intenties. Ze doen bijvoorbeeld boodschappen wanneer hun vrouw moe of misselijk is. Maar in de supermarkt raken ze in paniek. Wat mag een zwangere vrouw wel of niet eten, welke producten zijn veilig? Ze willen hun vrouw graag ondersteunen, maar weten niet altijd hoe. Tijdens een groepsgesprek vertelde een man dat hij meer begon te eten om solidair te zijn met zijn vrouw die kilo’s was bijgekomen. Uiteraard kan je ook steun bieden zonder je eigen gezondheid te verwaarlozen.”

Mannen bij de diëtist

“Naast mijn onderzoek werk ik als diëtiste in bijberoep. Ik richt me op vrouwen en hun partner tijdens en na de zwangerschap. Vaak gaan mensen pas naar een diëtist wanneer er een probleem is. Ze hebben zwangerschapsdiabetes of zijn enkele jaren na de bevalling niet op het gewenste gewicht. Preventief lijkt het niet belangrijk, terwijl bewust bezig zijn met je voeding tijdens de zwangerschap net een heel grote impact heeft. Ik probeer beide partners in het proces te betrekken, maar merk dat het voor mannen een drempel is om mee te komen. Daarom sta ik bij mijn vrouwelijke cliënten lang stil bij hoe de zaken lopen in het gezin. Kan er samen een eetplanning opgesteld worden, wie kookt, wie doet de boodschappen?”

“Gezonde voeding is mijn passie. Daarnaast was het een leuke doelgroep om te bestuderen. Ze hebben fijne vooruitzichten en bovendien waren het mensen van mijn leeftijd, daardoor was er een connectie. Ik ben de koppels die meewerkten enorm dankbaar. Ik heb zo veel gezien en gehoord en daardoor ook zaken bijgeleerd. Het heeft mij bij mijn eigen moederschap doen stilstaan.”

 

* De keuze voor de asterik (*) bij het woord vrouw* past voor ons binnen een poging tot genderinclusief taalgebruik. We willen namelijk dat elke collega, vrijwilliger, deelnemer, partner en contactpersoon bij Rebelle zichzelf kan zijn. Meer weten?

Meer info over Vickà: www.dietistevicka.be

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.