MNM-presentator Tom De Cock vertelt wat het vaderschap voor hem betekent

door Sara Van den Broeck

Tom De Cock vertelt wat het vaderschap voor hem betekent.

Wat is voor jou een superpapa?

“Een superpapa is voor mij de meest gewone papa ter wereld. Iemand die loskomt van de rolpatronen en niet vies is van het hele gamma aan leuke en minder leuke taken die de opvoeding van een kind met zich meebrengt. Ik ben heel gevoelig aan die rolpatronen. Ik vind al lang dat we moeten evolueren naar het Scandinavische model van ouderschapsverlof. Op die manier krijgen we niet meer het stereotype patroon van moeder doet de zorg en dan ook maar ineens het huishouden, want ze is toch thuis.”

Openheid van geest vind ik ook enorm belangrijk voor een ouder. Je mag je kind niet zien als een afgewerkt product dat altijd is wat jij denkt dat het moet zijn. Of als een schilderijtje, dat je zelf inkleurt. Het is iets waar je weinig vat op hebt. Ik begeleid mijn dochter in haar opgroeien. Ik probeer haar elke dag te overspoelen met alle mogelijke liefde en kennis die ik heb. Maar dat is dan ook het enige dat ik voor haar kan doen. Hoe zij dat invult, zal van haar afhangen. Ik denk dat dat de superpapa is die ik probeer te zijn. Ik laat me elke dag verbazen door wat Jasmijn kan. Dat is bij ons makkelijk omdat er geen genetisch band is. Het is niet omdat mijn man en ik twee klunzen zijn in sport dat onze dochter geen olympische medaille kan behalen.”

Ik laat me elke dag verbazen door wat Jasmijn kan.

Wat is het mooiste aan papa zijn?

“Mijn dochter die me perplex doet staan door iets dat ze zegt of doet. Een van de mooiste complimenten die je mij kan geven is dat Jasmijn mooi spreekt. Ik heb altijd veel tegen haar gepraat, van toen ze een kleine baby was. Op een gegeven moment begint ze terug te praten en ik merk dat ze heel taalvaardig is. Daar geniet ik van. Ze mag nog altijd loodgieter worden, ik ga direct een witte camionette voor haar kopen, maar ze gaat op z’n minst wel liefde voor taal hebben. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen doorgeven. En het allermooiste is eigenlijk het voorrecht hebben om vast te stellen dat je kind echt gelukkig is. Het zou een evidentie moeten zijn voor elk kind, maar dat is het helaas niet.”

Wat is het moeilijkste?

“Het moeilijkste aan papa zijn, is loslaten. Iedere dag zet Jasmijn een stap verder weg van mij. Ik mis het baby’tje dat compleet hulpeloos in het midden van de nacht krijsend in mijn armen lag. Omdat dat complete overgave van mij vergde. En Jasmijn eist elke dag een beetje minder van mij. Daar worstel ik mee, want ik geef mij volledig over aan die opvoeding. Mijn man en ik hebben veeleisende jobs en een druk sociaal leven. Maar ons kind is prioriteit nummer 1. We zijn er heel bewust mee bezig.”

“We hebben een lang traject doorlopen voor Jasmijn er was, maar dan nog waren we niet klaar voor het ouderschap. De realiteit haalt ons de hele tijd in. We passen ons gewoon aan en doen wat er moet gebeuren. Het is eindeloos veel mooier en eindeloos veel zwaarder, moeilijker, vermoeiender en duurder dan ik ooit had gedacht. Maar het is wel het avontuur van mijn leven. Ik kan me niet voorstellen dat welke kick dan ook intenser is dan het grootbrengen van een kind. De kern in mijn leven is voor mij mijn man en mijn kind.”

Tom De Cock

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.