Mijn mama wordt 70

door Norea

Binnen 2 maanden wordt mijn mama 70. Haar traject liep niet altijd over rozen. Ik kan heel veel vertellen over hoe ze 20 jaar geleden dapper aan haar strijd tegen borstkanker begon.  Over hoe ze na een jaar te horen kreeg dat het nu toch ook opgedoken was aan de andere kant en weer moest afzien. Hoe ze moedig doorheen haar behandelingen ging en af toe ook wel zin had om alles te laten voor wat het was. Ze had zo veel pijn en last. Maar elke keer vond ze weer ergens moed en energie om door te gaan.

Jaren sukkelde ze met haar gezondheid door de gevolgen van de zeer zware chemo en bestralingen en kreeg ze dan ook nog te horen dat de kanker terug was in een andere vorm.

Ze ging opnieuw de strijd aan met kanker en net toen het beterde en haar lijf begon te bekomen kwam Corona. Haar lijf nog steeds te gehavend om infecties aan te kunnen , was te zwak voor een mogelijke Covid besmetting. Dus opnieuw werden zeer intensieve immuniteitsbehandelingen met de vele bijwerkingen opgedreven.

Er is heel veel wat haar typeert, maar tijdens corona ben ik 1 eigenschap nog meer aan haar gaan appreciëren. Ze is in gedachten altijd met mij of mijn broer of haar kleinkinderen bezig.

Al jaren leest ze elke week enkele kranten en tijdschriften en legt ze die trouw opzij voor mij.

Het ontzettende fijne daaraan is dat ze al lezend altijd met haar gedachten bij mij is. In elk boekje vind ik wel een aantekening met een uitroepteken en mijn naam bij. En elke keer moet ik glimlachen en wordt mijn hart warm.

Ze weet heel goed wat ik boeiend vind en ze weet ook dat ik soms een extreem druk leven heb. Dus zet ze in die tijdschriften richtingaanwijzers. Op die manier is ze een gids naar de stukken waarvan ze weet dat ik ze zeker wil lezen en is ze altijd dicht bij mij.

Ik hoop haar nog vele jaren gidsend naast mij te hebben en ik wil haar bedanken omdat ze is wie ze is. Omdat ze de moed van een leeuwin heeft en in haar hoofd en hart altijd bij ons, haar kinderen en kleinkinderen is. Hoe diep het dal ook is!

“Dankjewel mam!”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.