Wouter blijft 1 dag per week thuis voor de kinderen

door Sara Van den Broeck

Hoewel het aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt de laatste jaren is gestegen, tonen cijfers aan dat het nog altijd minder gebruikelijk is voor mannen dan voor vrouwen om dit op te nemen. Wouter doet het wel. Lees zijn verhaal.

Onze oudste vindt het niet erg om naar de crèche te gaan, maar het is toch altijd dolle pret wanneer hij met een van ons thuis kan blijven. De jongste is nog te klein om het te beseffen.

"Ik en mijn partner pendelen allebei een uur naar ons werk. Op dagen dat we allebei gaan werken zet ik de kinderen ’s morgens om 7 uur af en gaat mijn vrouw ze om 17 uur ophalen. Dan zie ik mijn kinderen ’s morgens een uur en 's avonds een uur, dat is weinig. De oudste is 2 jaar en de jongste is 6 maanden oud. Ik vind het zielig om hen 5 dagen per week naar de crèche te moeten sturen. Daarom neem ik elke vrijdag ouderschapsverlof en mijn partner elke woensdag."  

"Op mijn 'vrije' dagen probeer ik een beetje uit te slapen om daarna met mijn kinderen te spelen.Toen onze jongste nog niet geboren was had ik ook wat tijd mij bezig te houden met het huishouden. Ik kon wat kuisen en ik deed de was. Op die manier moest dat in het weekend niet meer gebeuren. Dan is een weekend ook echt een weekend. Nu onze jongste er is bijgekomen heb ik mijn handen vol met de kinderen en blijft er wat minder tijd over voor het huishouden."

Positieve reacties

"Onze jongste is nog te klein om het te beseffen, maar de oudste vindt het normaal dat ook papa af en toe thuis is. Hij is het zo gewoon. Hij vindt het niet erg om naar de crèche te gaan, maar het is toch altijd dolle pret wanneer hij met een van ons thuis kan blijven."

"We hebben wel het voordeel dat we het financieel aankunnen. Ik kan me voorstellen dat het moeilijker is voor mensen die een pak minder verdienen dan ons. Daarnaast hebben we het geluk dat onze werkgevers er volledig achter staan. Ik werk voor een HR-dienst dus is dat eigenlijk wel logisch. Ook mijn collega's reageerden positief. Ik werk wel in de zachte sector, dat kan meespelen. Ik kan me voorstellen dat mensen in een heel competitieve sector daar anders tegenover staan. Mensen blijven het toch zien als een keuze die je maakt tussen je gezin en een carrière."

"Ik merk wel dat mijn ouderschapsverlof extra druk met zich meebrengt. Als je van 100 % naar 80 % gaat, maar je takenpakket min of meer hetzelfde blijft, dan kunnen de werkdagen druk zijn. Maar 3 dagen weekend hebben blijft echt top, ook al heb ik mijn handen vol met de kinderen."

"Als ik iemand tegenkom die twijfelt over ouderschapsverlof dan raad ik die persoon aan om het zeker in overweging te nemen. Voor mij persoonlijk zorgt ouderschapsverlof er voor dat mijn leven rustiger wordt. Het is zo hectisch met 2 kinderen. Dankzij mijn vrije dag ben ik meer op mijn gemak. Iedereen moet natuurlijk de vrije keuze hebben. Ikzelf voel mij het beste bij de optie om 1 dag per week minder te werken." 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.