Arnoud nam ouderschapsverlof

door Sara Van den Broeck

Hoewel het aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt de laatste jaren is gestegen, tonen cijfers aan dat het nog altijd minder gebruikelijk is voor mannen dan voor vrouwen om dit op te nemen. Arnoud deed het wel. Lees zijn verhaal. 

“In eerste instantie nam ik ouderschapsverlof op om heel praktische redenen. Zo hoefden we geen opvang te zoeken tijdens de schoolvakanties. Ik nam een maand ouderschapsverlof genomen en tijdens de rest van de grote vakantie nam ik gewoon verlof. Ik herinner me dat mijn eigen ouders elk apart een andere maand verlof opnamen om voor ons te zorgen tijdens de vakantie. Zo konden ze niet samen op vakantie. Dat kunnen wij nu wel. Mijn vriendin nam, na de geboorte, ook al ouderschapsverlof en we kozen er zelfs voor om het een tijdje samen op te nemen. Mijn kinderen vonden het fijn dat ik meer thuis was. We merkten vooral het verschil toen ik terug ging werken. Zowel voor hen als voor mij was dat even wennen."

Het is zalig om een maand lang samen met de kinderen gewoon je zin te kunnen doen.

Regelgeving

"Er zijn heel veel regels en uitzonderingen. De beste manier om duidelijke info te vinden is om raad te vragen aan mensen die het al eens aangevraagd hebben. Zij kunnen tips geven. De administratieve rompslomp is vrij groot.”

"Daarnaast verlies je  een deel van je loon. Voor ons was dat niet echt een probleem en was de tijd met de kinderen samen het waard, maar voor alleenstaande ouders is het financieel minder haalbaar denk ik."

"Gelukkig waren ze ook op het werk enthousiast. We waren met 2 collega’s die op hetzelfde moment ouderschapsverlof opnamen. Dat vormde geen enkel probleem voor mijn werkgever. Ook door collega’s werd het positief onthaald. Ik heb de laatste weken voor mijn ouderschapsverlof heel hard gewerkt om alles nog af te krijgen waardoor ik met een gerust hard kon vertrekken. 

"Mijn advies voor papa's die twijfelen is: 'gewoon doen'! Het is vermoeiend, je bent een hele dag in de weer met de kinderen. Maar de band die je met hen opbouwt is zo leuk. Wanneer ik werk zie ik mijn kinderen gemiddeld 2  uur per dag. Dat vind ik veel te weinig. Het is zalig om een maand lang samen met de kinderen gewoon je zin te kunnen doen.”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.