Popeyes en Jerommekes hoeven niet per se een penis

door Sofie De Neve

Spierballen schrijven we automatisch toe aan mannen. Ook de 2 beroemde fictieve spierbundels, Popeye en Jerommeke, hebben een bobbel in hun broek. Toch zijn er ook vrouwelijke spierbundels. Zij krijgen vaak de reactie dat gespierde vrouwen lelijk zijn. Wat vinden ze zelf van dat schoonheidsideaal?

Eva Follon

Eva Follon traint in de fitness

Vroeger was Eva Follon (32) verlegen en onzeker over haar lijf. Dat veranderde toen haar broer haar op haar 16de meenam naar krachttraining. Tegenwoordig spendeert ze 8 tot 10 uur per week in de fitness. Dat gaf haar zelfvertrouwen een boost en leverde haar zilver op tijdens een internationale wedstrijd. 

Hoe reageert je omgeving?

“Ik krijg wisselende reacties. Ofwel vinden ze mijn lichaam heel mooi ofwel helemaal niet. Mensen zeggen mij vaak dat te gespierde vrouwen niet mooi zijn. Ik vind dat ongepast. Ik maak toch ook geen opmerkingen over iemands vetrollen?”

Ik hoor vaak dat gespierde vrouwen niet mooi zijn. Ik vind dat ongepast. Ik maak toch ook geen opmerkingen over iemands vetrollen?

Hoe gespierd ben je?

“Ik train in de power bikini klasse. In die categorie vind je vrouwen die zeer gespierd zijn, maar niet zo extreem gespierd als bodybuildsters. Wanneer ik sportkleren aan heb, vallen mijn spieren op maar wanneer ik een kleedje draag, heb ik gewoon een gemodelleerd lichaam.”

Hoe moeilijk is het om zo’n lichaam te krijgen als het jouwe?

“Je moet er echt voor afzien. Sommige vrouwen hebben schrik om aan krachttraining te doen. Ze denken dat ze op een ochtend wakker zullen worden, in de spiegel kijken en een gespierd lijf zullen zien. Maar zo’n vaart loopt het niet! Als je ziet hoeveel moeite ik heb moeten doen om te staan waar ik nu sta …”

Won je al prijzen?

“In 2016 nam ik voor de laatste keer deel aan een wedstrijd in de power bikini klasse. Ik werd 2de van de Benelux. In oktober doe ik opnieuw mee. Deze keer ga ik voor de 1ste plaats.”

“Aan wedstrijden deelnemen is goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik sta niet graag in de belangstelling en zo’n wedstrijd is echt een vleeskeuring. De jury kijkt naar je spiermassa, hoe symmetrisch je bent en bij vrouwen extra naar de billen en de buik. Zo’n wedstrijd is voor mij dan ook altijd een overwinning.”

Wat vind je zelf van echte bodybuildsters?

“Door hun massa spieren lijken ze een beetje op mannen. Zover zou ik niet willen gaan. Toch denk ik dat je je grens makkelijk verlegt. Ik vind mezelf goed zoals ik nu ben, maar ik kan niet uitsluiten dat ik ooit nog gespierder wordt.”

Ga je heel je leven blijven trainen?

“Als ik ooit stop, zou ik niet alleen de sport missen, maar ook het sociale aspect. Ik heb in de fitnesswereld veel nieuwe vrienden gemaakt.”

“Vroeger trainde ik 5 tot 6 dagen per week, telkens 2 uur lang. Nu ik mijn doel stilaan heb bereikt, bouw ik af naar 4 dagen per week. Maar ik zal altijd minstens 3 keer per week blijven trainen. Als ik het niet onderhoud, heeft het allemaal geen zin gehad.”

Steffie Vandenbogaerde

Steffie Vandenbogaerde in de fitness

Al van kleins af aan kijkt Steffie Vandenbogaerde (28) op naar vrouwen met een strak lichaam. Sinds 4 jaar doet ze aan krachttraining in de categorie 'power bikini'.

"Ik heb altijd al een ideaalbeeld gehad van hoe ik er wil uitzien. 5 jaar geleden, vlak voor ik mijn vriend leerde kennen, was ik 10 kilo bijgekomen. Ik wou vermageren en ben beginnen te sporten. Maar dat bleek niet genoeg. Dus heb ik een coach gezocht die met mij voedings- en trainingsschema’s opstelt.”

Hoe hard moet je op je eten letten?

"Om spiermassa op te bouwen moet je veel eiwitten opnemen, om de 3 uur eten en de porties afwegen. 3 jaar lang heb ik mijn eten afgewogen en at ik bijna uitsluitend kip, rijst en broccoli. Maar nu gebruik ik het superfoodsysteem Isagenix, dat bestaat uit maaltijdvervangers, voedingssupplementen en vitamines, waardoor ik veel gevarieerder mag eten.”

Je moet karakter hebben om dit vol te houden.

“Je moet wel karakter hebben om dit vol te houden en ook ik heb ups en downs. Maar ik weet waarom ik het doe, ik streef een doel na. Al van kinds af aan kijk ik op naar zangeressen en danseressen in videoclips.”

Die vrouwen zijn meestal slank, maar toch niet zo gespierd?

“Nee, dat klopt, maar het schoonheidsideaal is sinds enkele jaren aan het veranderen door sociale media. Meer gespierde modellen zijn in opmars.”

“Echte bodybuildsters vind ik niet zo vrouwelijk en daarom ook niet zo mooi. Maar wel chapeau voor wat deze vrouwen bereiken!”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.