Wat als de roze wolk eerder grijs blijkt te zijn?

door Carmen Brankaer

De geboorte van een kind brengt heel wat veranderingen met zich mee voor kersverse ouders. Vaak loopt dit goed, maar soms gaat het ook wat moeilijker. Sinds kort kan je in Vlaanderen met je problemen terecht bij een postpartum consulent. Wij spraken met consulenten Heleen Van Den Bogerd en Nathalie Luyckx, beiden werken ze in de groepspraktijk Blink in Leuven.

Waarvoor kunnen ouders bij jullie terecht?

“Mensen kunnen met allerlei soorten problemen bij ons terecht. Ongeveer 60 % van de moeders krijgt bijvoorbeeld te maken met moederrouw. Dat houdt in dat je moet wennen aan je nieuwe leven na de geboorte en een soort rouwproces doormaakt. Dit gaat gepaard met gevoelens als twijfel, angst, verdriet, boosheid, neerslachtigheid of vermoeidheid. Anders dan de naam doet vermoeden, kunnen ook vaders hiermee te maken krijgen.” Vanuit de omgeving komt vaak druk om het allemaal perfect te doen. Als je dan al durft toegeven dat het niet zo goed gaat, krijg je allerlei tips of worden je problemen soms geminimaliseerd. Vaak lucht het ouders op om hun verhaal te kunnen vertellen zonder dat iemand hen beoordeelt of advies geeft.

We zijn er uiteraard ook voor papa’s want de geboorte van een kind heeft ook een grote impact op hen. Iedereen die wankelt rond eerder welk thema kan een afspraak met ons maken.”

Wat doet een postpartum consulent juist?

“Wij helpen op veel verschillende manieren. We hebben geen koffer met tips of adviezen, maar bieden een luisterend oor, onbevooroordeeld.”

“Iedereen kan vrijblijvend langskomen. Er is altijd eerst een intakegesprek. Zo krijgen we vat op de nood van de ouder. Dit gesprek vormt de rode draad voor de volgende gesprekken. Samen met de ouder gaan we op zoek naar manieren om om te gaan met zaken waar zij mee kampen. Het zijn altijd korte trajecten van een 5-tal gesprekken.”

“Vanuit de omgeving komt vaak druk om het allemaal perfect te doen. Als je dan al durft toegeven dat het niet zo goed gaat, krijg je allerlei tips of worden je problemen soms geminimaliseerd. Vaak lucht het ouders op om hun verhaal te kunnen vertellen zonder dat iemand hen beoordeelt of advies geeft.”

Welke boodschap willen jullie graag nog meegeven aan onze lezers?

“Als je voor of na je bevalling voelt dat het niet gaat, besef dan dat je zeker niet de enige bent. Veel mama’s en papa’s voelen dit. De lat in onze samenleving ligt hoog en ook de perfecte plaatjes op sociale media beïnvloeden dit. Hierdoor beginnen ouders vaak te twijfelen aan zichzelf. Maar goed is goed genoeg, perfectie is niet realistisch.”

“Veel ouders cijferen zichzelf weg voor hun kind. Dit is niet de juiste tactiek. Goed voor jezelf zorgen is ook goed voor je baby zorgen.”

Meer weten?

Surf naar www.postpartum.eu of bezoek de Facebookpagina Postpartum Steun België.

Leestip: “Mijn baby lacht … nu ik nog!” van Lieve Van Weddingen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.