Kindertheater over feminisme

door Sara Van den Broeck

Theatergezelschap Compagnie Barbarie toert vanaf september met hun voorstelling ‘GRATIS CHIPS!’. Ze brengen een verhaal over genderongelijkheid en feminisme, en dat voor kinderen vanaf 6 jaar. Een gesprek met regisseur Karolien De Bleser. 

“De oorspronkelijke titel van de voorstelling was ‘Feminisme voor kleuters’. Maar dat schrikte veel mensen af omdat het een zwaar thema lijkt. We dachten na over wat wel verkoopt en kwamen zo op ‘GRATIS CHIPS!’. Met de nieuwe naam trekken we veel makkelijker publiek. Nochtans hebben we aan de inhoud niets gewijzigd.”

“We richten ons op kinderen vanaf 6 jaar. Die leeftijd hebben we heel bewust gekozen, het zijn de beginnende lezertjes. Veel van de boeken voor deze leeftijd zijn ongelofelijk genderstereotiep. Je denkt misschien dat het verhaal er dan niet echt toe doet, dat kinderen vooral de woordjes onthouden, maar toch is dat niet onschuldig. Kinderen pikken ook op die leeftijd al boodschappen op.”

Jan met de bal en An met de pan

“’GRATIS CHIPS!’ gaat over 4 figuren, 3 Jannen en 1 An. We hebben het stuk volledig geschreven in de taal van de beginnende lezers: Jan heeft een bal, An heeft een pan. Op een bepaald moment geeft An aan dat ze niet tevreden is met hoe de dingen lopen, de Jannen zien echter geen probleem. Langzaamaan beginnen een aantal onder hen toch tot inkeer te komen. Het is een groteske, absurde voorstelling waarin we op een vrolijke manier morrelen aan de bestaande genderstereotypen. We proberen een aantal vastgeroeste systemen open te breken. Het woord ‘feminisme’ valt nergens in de voorstelling. Het is ook niet de bedoeling dat kinderen achteraf weten wat dit is. We spelen wel in op hun rechtvaardigheidsgevoel. Kinderen voelen heel snel aan dat het niet eerlijk is dat An niet hetzelfde mag als Jan. Van daaruit kan een gesprek beginnen.”

Het woord ‘feminisme’ valt nergens in de voorstelling. Het is ook niet de bedoeling dat kinderen achteraf weten wat dit is. We spelen wel in op hun rechtvaardigheidsgevoel.

“We krijgen over het algemeen positieve reacties. Ik weet dat sommige mensen het thema thuis verder bespraken en een aantal dingen anders aanpakken. Ook wijzelf hebben veel meegenomen naar ons eigen leven. Bij het maken van een voorstelling zijn we heel intensief bezig met het onderwerp, nadien verdwijnt het meestal naar de achtergrond. Maar sinds GRATIS CHIPS! zijn er echt zaken veranderd in de huishoudens van de Barbaries, er is veel blijven plakken. Dat heeft een groot bewustzijn teweeg gebracht, zowel in onze relaties als tegenover onze kinderen.”

Spiegel voorhouden

“Er zit heel veel humor in onze voorstellingen. Dat werkt goed omdat je met humor kan relativeren. We zetten onszelf niet boven het publiek want ook wij weten niet hoe het moet of betrappen onszelf op clichés. We tonen mensen die falen, mislukken of ergens mee in de knoop zitten. Zo houden we onszelf en het publiek een spiegel voor. We kijken hoe slecht we dingen soms aanpakken en gaan dat uitvergroten. Het kan tegelijk heel troostend en grappig zijn om te zien dat de ander er ook niets van bakt.”

“Onze vorige voorstelling ‘MODDERS’ ging over het moederschap en over hoe moeders ook maar grote kleuters zijn. Het toont hoe ouders zich eigenlijk heel erg als kinderen gedragen. Door bijvoorbeeld te zeggen dat je niet mag liegen, maar het ondertussen af en toe zelf te doen. Zowel de kinderen als de ouders vinden het leuk om te zien hoe die moeders door de mand vallen. Die zelfspot is een rode draad doorheen ons werk.”

De miekes

“Compagnie Barbarie is een volledig vrouwelijk theatergezelschap. Dat is nooit een bewuste keuze geweest. We waren gewoon 7 vriendinnen die in ongeveer dezelfde periode afstudeerden aan het RITCS en samen dingen wilden maken. Wij gingen ervan uit dat de strijd wel gestreden was, we wouden gewoon een gezelschap zijn. Voor anderen was het blijkbaar meer een issue. We kregen meermaals te horen ‘och, de miekes gaan ook iets maken’. Ondertussen heb ik geleerd om dat niet persoonlijk te nemen.”

“We zijn wie we zijn, er zit logischerwijs een vrouwelijke toon in ons werk. Dat is de manier waarop we naar de wereld kijken. Met de jaren zijn we ons bewuster geworden van onze rol als vrouwengezelschap om bepaalde thema’s aan te kaarten. We zijn nog lang niet uitverteld.”

Klik hier voor meer informatie en de volledige speellijst.

 

 

Compagnie Barbarbie
Copyright Franky Verdickt

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.