Verplichte lectuur voor de voorleeslijst

door Sara Van den Broeck

Voorlezen heeft heel wat voordelen. Het is gezellig, ontspannend en bevordert de fantasie en taalontwikkeling van je kind. Daarom moedigen we je aan om te blijven voorlezen aan je kinderen. Wij zetten onze favoriete klassiekers op een rijtje. Laat je inspireren.

Karla: “Niets zo fijn als ‘s avonds samen onder de dekens ‘De Grote Vriendelijke Reus’ van Roald Dahl tot leven te brengen, een spannend boek over een klein meisje dat samen met de GVR het land wil redden van de 9 stoute, mens-etende reuzen. Het boek is eigenlijk voor lezertjes vanaf 10 jaar maar ik las het voor aan mijn kinderen van 5 en 7 jaar oud. Heerlijk om het gekke taaltje van de GVR te ontrafelen, over je tong te struikelen en samen met de kinderen over de grond te rollen van het lachen. Maar de GVR stelt soms ook confronterende vragen zoals ‘Waarom eten mensen dieren?,’ wat aanleiding gaf tot fijne gesprekken met mijn kleuters over de zin en onzin van vleeseten. Spanning, humor en maatschappelijk relevante opmerkingen in één boek, mijn kinderen en ik waren grote fan!”

Lien: “We hadden thuis een groot avonturenboek van Jip & Janneke (door Annie M.G. Schmidt), waaruit afwisselend mama of papa ons een verhaal voorlazen voor het slapengaan. Mijn broer en ik wilden tot groot jolijt van onze ouders (not!) elke keer hetzelfde verhaaltje horen: dat waarin de papa van Jip & Janneke het glazen haantje op de kast kapottrapt met een voetbal. De papa van Jip & Janneke wordt gestraft door de kinderen. Die situatie, waar de rollen voor één keer omgedraaid worden, vonden wij blijkbaar hi-la-risch! Ik moet het hen eens vragen, maar ik denk dat mijn ouders er met evenveel plezier aan terug zullen denken als ik!”

Sara: “Annie M.G. Schmidt zit voor altijd in mijn hart en daar heeft ‘Pluk van de Petteflet’ alles mee te maken. Het verhaal is bijna 50 jaar oud, maar wat mij betreft is het een blijvertje. Als kind was het mijn favoriete boek. Het werd voorgelezen in de klas en van zodra ik zelf kon lezen ging ik het meermaals uitlenen in de bib en las ik voor aan mijn poppen. De grappige personages, de spannende verhaallijn, de vriendschap tussen Pluk en Aagje; ik leefde helemaal mee. Ook later ben ik fan gebleven. Ondertussen heb ik mijn eigen exemplaar van het boek in de boekenkast liggen. Ik weet wat mij te doen staat wanneer mijn nichtje komt logeren.”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.