Verrassende brooddozen

door Sara Van den Broeck

Als ouder wil je dat de lunch op school gezond en voedzaam is. Gouden tip: maak de brooddoos niet alleen gezond, maar ook leuk. Dan haalt je kind hem met plezier tevoorschijn.

Originele brooddoos

Kies samen met je kind een leuke brooddoos uit. Als je kind er fan van is, zal hij of zij die met plezier tevoorschijn halen.

Je kan ook altijd een eenvoudig model kiezen en die samen versieren. Kleef er stickers op, maak een tekening, schrijf de naam van je kind op de brooddoos enzovoort.

Gezonde maar originele lunches

 Wil je je kinderen graag een gezonde lunch meegeven? Dan vind je hier alvast enkele tips. 

  • Bruin brood en volkoren brood zijn gezonder dan wit brood. Ze bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Er is een ruime keuze aan bruine broodsoorten. Je kan ook eens kiezen voor tiengranenbrood, volkorenbrood, speltbrood, roggebrood enz. De mogelijkheden zijn oneindig.

  • Snijd de boterhammen eens in driehoekjes of vierkantjes of gebruik een leuk uitsteekvormpje. Zo creëer je voor je kind een lunch met sterren, hartjes of auto’s. Je kan ook sushi maken met brood. Je belegt het brood en rolt het op met zilverpapier. Je legt het even in de koelkast en nadien kan je er rondjes van snijden.

  • Wil je eens wat anders? Wat dacht je van een belegde zoute pannenkoek, een gevuld pitabroodje of een lekker stukje quiche? Allemaal lekkere lunches die je koud kan serveren.

  • Steek ook wat groenten in de brooddoos. Kerstomaatjes, stukjes komkommer of wortel zijn ideaal. Bij oudere kinderen kan je ze op een stokje prikken en er een saté mee maken.

  • Meer en meer scholen vragen om geen koeken mee te geven maar fruit. Laat je kind zelf kiezen welk fruit hij of zij die dag wil meenemen of maak fruitsla. 

Een extraatje in de brooddoos

Om de brooddoos helemaal af te maken, kan je af en toe een leuk extraatje meegeven. Dat hoeft niet altijd een cadeautje te zijn. 

  • Een leuk kaartje, een mopje of een verjaardagwens zijn fijne verrassingen tijdens de middagpauze.

  • Je kan een leuke servet in de brooddoos steken voor wat kleur.

  • Wil je toch eens iets zoets meegeven? Dan kan je in het weekend samen met de kinderen cupcakes of bananenbrood maken. Op het internet vind je heel wat varianten met weinig suiker

  • Je kan het fruit versieren. Van een banaan kan je een piraat maken door er een gezichtje op te tekenen met een ooglapje en door er een servet rond te knopen. Je kan er ook een dolfijn van maken. Snijd het topje van de banaan open, steek er een druif in en teken het oogje. 

Bron: http://www.gezondtrakteren.nl/

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.