Waarom het hier en nu zo belangrijk is

door Rebelle

Over dansen, Donna Movement, het Rebelle Festival, een geluksmomentje, geïnspireerd geraken en daar iets mee doen.

“Mensen, denk eraan, dit moment, 23 april 2022, dit eigenste moment hier en nu … dat komt nooit meer terug!” Aan het woord was Valentina Nigro, bezielster van Donna Movement, dansworkshops rond body positivity.

Ik bevond me op dat moment in een van de zalen van de voormalige brouwerij Lamot in Mechelen waar die dag een festival doorging om het 100-jarig bestaan te vieren van VIVA-SVV, sindsdien omgedoopt tot Rebelle. We hadden net, als sluitstuk van een tiendelige workshopreeks, een flashmob-achtig optreden gegeven in de hal van het congresgebouw. We, dat waren een aantal vrouwen uit alle hoeken van Vlaanderen waar de dansworkshops van Valentina doorgingen. Zó zalig om te doen! Zó fijn om ook de andere vrouwen uit de andere provincies eens te ontmoeten.

Donna Movement was voor mij een zeer leerrijke en onmisbare ervaring. Voor deze lessenreeks, dacht ik dat dansen vooral plezier maken was door je te laten leiden door een ritme. Nu weet ik dat dansen zoveel meer is. Het is ook luisteren naar je lichaam en het laten spreken. Uitdrukking geven aan gevoelens met beweging. Ontroerd worden. Puur gevoel! Dat is heel wat voor iemand die erg vaak in haar hoofd zit.
Ik was dankbaar dat ik Donna Movement had mogen meemaken en had tegelijkertijd spijt dat het gedaan was. Dus uiteraard profiteerde ik er die dag van om nog een laatste dansworkshop mee te pikken en voor ik het wist, mocht ik een ontroerend geluksmomentje ervaren …

Geluksmomentjes, kunnen van alles zijn. Ze zijn voor iedereen anders en soms toch hetzelfde. Met je blote voeten in het frisse gras, de geur van versgebakken brood, het avondlied van een merel in je tuin, de eerste aangename warmte van de lentezon op je huid na een lange winter, een gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam tijdens een Donna Movement dansworkshop …

Het zijn die momenten waarop het gekwebbel in je hoofd even tot zwijgen komt en je helemaal aanwezig bent in het moment zelf. Je simpelweg kan zijn en voelen, ruiken, proeven, zien, horen … en je daar niet per se een gedachte aan verbindt.

Het geluksmomentje tijdens de voorlopig(?) laatste dansworkshop en een gesprek met een bevriend psychologe inspireerde me tot het maken van een reeks tekeningen. Tekenen is voor mij in feite ook een aaneenschakeling van kleine geluksmomentjes: het idee uitdenken, het verder uitwerken, het tekenen zelf. Op die momenten ben je alleen maar daarmee bezig. Hoewel, soms kan het ook best frustrerend zijn als iets maar niet op papier wil komen zoals ik het in gedachte heb. Dan komt mijn kleine, grote perfectionist roet in het eten gooien. Het lukt dus zeker lang niet altijd om ‘in de flow’ te komen. Het laat zich niet forceren.
Dit sluit aan met een van de dingen die ik wil meegeven in het kortverhaal: het heeft geen zin om geluksmomentjes na te jagen, want dat brengt alleen maar ongeluk. Zo werkt het eenvoudigweg niet. Bovendien verlies je dan het hier en nu uit het oog en mis je misschien andere potentiële kleine gelukjes. Twee keer ongeluk dus 😉

Je moet die gelukjes ook niet krampachtig willen vastpakken, want ze zijn niet tastbaar. Wat wel kan, zijn geluksmomentjes koesteren door werkelijk met aandacht te genieten van het moment zelf en later van de herinnering eraan.

Dat is zowat hetgeen ik wil meegeven met mijn tekeningen. Anderen zien er misschien nog andere dingen in. Dat is juist het fijne eraan.

Mijn droom is om ooit via mijn tekeningen verhalen te kunnen vertellen. Mensen raken, inspireren, een glimlach ontlokken … Liefst met de nodig portie humor. Deze droom is er ééntje om te koesteren, niet om met alle geweld na te jagen … Hij wijst mij de weg naar wat ik écht belangrijk vind en hoe ik daarnaar kan handelen. Het belangrijkste voor mij is dat ik vooral plezier beleef aan het creatieve proces. En verder … Wat komt, komt. Wat niet komt, tja, dat komt niet.

Met enige schroom deelde ik de tekeningen met mijn Limburgse mede-Donna-Movers. Dat leverde een aantal onverhoopte, fijne, deugddoende reacties op Het maakt blijkbaar toch wel wat los … Woehoew! Missie geslaagd! (geluksmomentje!)

En toen kwam Valentina met het voorstel om ‘dit te delen met de wereld’! Ik was even sprakeloos, want totaal niet verwacht. Maar ja, waarom niet. Alweer een geluksmomentje!

Hopelijk genieten jullie er ook van!

Annick Daniels

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.