De dag dat ik terug kon ademen

door Anouk

Aan anderen uitleggen hoe het voelt wanneer kinderen krijgen niet vanzelf gaat, is niet altijd gemakkelijk. Omdat ik pas 24 was toen we startten met de ivf-pogingen, kreeg ik meerdere keren te horen dat we geluk hadden. We hadden geluk dat we het zo vroeg ontdekten want nu konden we nog járen proberen. Hoewel ik besef dat dit goed bedoeld was, is het heel moeilijk om dan uit te leggen dat dat helemaal geen troost is. Ons leven heeft sindsdien vier jaar stil gestaan. Vier mooie jaren heb ik mij enkel gefocust op zwanger worden. Ons leven stond in teken van de volgende afspraak bij de gynaecoloog, bijkomende onderzoeken, experimentele behandelingen waarin we te veel hoop legden en voor de zoveelste keer nieuwe moed verzamelen nadat een terugplaatsing mislukte. Vier mooie jaren waarin ik mijn jonge jaren opzij zette om mijn ideaalbeeld te bereiken. 

Hoe Yevgueni het verwoordt

Toen ik voor de eerste keer - we waren toen twee jaar bezig met onze vruchtbaarheidsbehandelingen - het nummer ‘Adem’ van Yevgueni hoorde, heb ik gehuild. Ik huilde omdat de tekst zó herkenbaar is, omdat ik opgelucht was dat iemand anders kon verwoorden hoe ik me al die tijd voelde.

Voor koppels die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, staat het leven even stil. Alle dromen, alle zekerheden vallen in duigen. Je zelfvertrouwen krijgt een deuk van jewelste en dat gevoel gaat pas weg wanneer die behandelingen tot een einde komen. In het beste geval eindigen die met een zwangerschap. In ons geval niet, wij beslisten zelf een punt te zetten achter onze behandelingen. We wilden ons leven terug in handen nemen en zelf beslissen hoe het er verder uit zou zien. En hoewel ons ivf-traject niet eindigde zoals we hadden gehoopt, ben ik elke dag meer en meer opgelucht met onze keuze en begrijp ik wat Yevgueni bedoelt met ‘… sluit alle wegen af naar waar ik nooit meer terug wil gaan’

Niet zomaar een meisje
Niet zomaar een dag
Toen je mij kwam halen uit het dal waarin ik lag
Ik zal je leren lopen
Nu ik terug kan staan
Sluit alle wegen af naar waar ik nooit meer terug wil gaan
En adem, adem, adem voor het eerst
En jaren, jaren, adem ik ook weer

Kan ik voor jou worden
Wat jij voor mij bent
Ga en toon me alle wegen die ik nog niet ken
En adem, adem, adem in en uit
Adem, adem, ik zet een stap vooruit

Niet zomaar een meisje
Niet zomaar een dag
De dag dat jij de wereld en ik terug het zonlicht zag
En adem, adem, adem voor het eerst
En jaren, jaren adem ik ook weer
Adem, adem, adem in en uit
Adem, adem, ik zet een stap vooruit

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.