Daddycation, een coach voor vaders

door Sara Van den Broeck

“Een vadercoach, wat gaan ze nog allemaal uitvinden …” Naast heel wat positieve reacties, was ook dat een van de commentaren die Niki Vanhamel kreeg toen hij vertelde over de plannen voor zijn praktijk Daddycation. Toch is hij overtuigd van zijn initiatief, en wij ook. Niki is de enige vadercoach in Vlaanderen. Wat hij precies doet, vertelt hij zelf.

“De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het vlak van ouderschap verdient de nodige aandacht. Het hoeft niet meer vanzelfsprekend te zijn dat de moeders minder werken om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Door mannen meer te steunen in hun rol als vader, zouden vrouwen verder kunnen emanciperen in de maatschappij.”

Verbindende communicatie

“De geboorte van mijn dochter was de aanleiding om met Daddycation te starten. Het ouderschap bleek in eerste instantie niet wat we ervan verwacht hadden. Onze dochter huilde veel en dat deed mijn vrouw en mij wankelen. We zijn op zoek gegaan naar verklaringen en kwamen uit bij het boek ‘De taal van huilen’ van Aletha Solter. Het was onze redding. Het huilen is niet gestopt, maar het gaf ons tips om ermee om te gaan.”

“Aletha schreef meerdere boeken over aware parenting. De principes van deze ouderschapsbenadering sluiten nauw aan bij die van verbindende communicatie, waar mijn vrouw en ik sterk in geloven. Er is aandacht voor veilige hechting en huilen als emotionele ontlading, herstel van stress en trauma en democratisch opvoeden (o.a. niet straffen en belonen). Het is een van de zovele manieren van opvoeden, maar voor ons klopt het.”

“Omdat mijn dochter me een hoop dingen in vraag deed stellen rond opvoeding en ouderschap, kwam ik tot de conclusie dat ik daarrond wilde werken. Via wat opzoekwerk kwam ik te weten dat vadercoaching in Nederland al bestond. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

“In de periode dat het idee rijpte, praatte ik veel met mensen rondom mij. Ik merkte dat moeders vaak samenkomen, via een vroedvrouwenpraktijk bijvoorbeeld. Ik hoorde vaders soms zeggen dat moest zoiets bestaan voor mannen, ze er ook naartoe zouden gaan. Ik besefte dat er vraag is naar ondersteuning voor vaders. Of beter gezegd, er is nood aan. De vraag moet nog groeien.”

Door mannen meer te steunen in hun rol als vader, kunnen vrouwen verder emanciperen in de maatschappij.

Terugkomende thema’s

“Ik geef individuele coaching maar organiseer ook vadergroepen. Wanneer iemand met een specifieke vraag naar mij komt, bekijken we die samen. Zo vroeg iemand zich af waarom hij zo snel riep tegen zijn kind. We gaan niet op zoek naar een oplossing, maar zoeken uit van waar die reactie komt.”

Eigenlijk gaat het coachen veel verder dan enkel het vaderschap. Je mag het gerust beschouwen als life coaching met als voornaamste focus het vaderschap. Thema’s die regelmatig terugkeren zijn de balans  werk-privé, wat is mijn rol als vader, hoe kan ik de vader zijn die ik wil zijn voor mijn kinderen …”

Wat brengt de toekomst?

““De media-aandacht die Daddycation de laatste tijd kreeg, doet me veel plezier. Het is een van mijn belangrijkste doelstellingen om vaderschap onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Ik droom nog van workshops voor ouders en kinderen of trainingen voor vaders met hun eigen ouder(s). In de toekomst wil ik graag samenwerken met een stand-upcomedian, omdat humor helpt te relativeren en ook de drempel kan verlagen om over het vaderschap te praten."

“Mijn grootste drijfveer voor Daddycation is kinderen laten floreren en bloeien. Dat kan alleen door hun omgeving zo optimaal mogelijk te maken. Ik doe dat door specifiek te werken met vaders. Er is een spreuk die het mooi samenvat: It’s easier to build strong children than to repair broken adults.”

 

Tom nam onlangs deel aan een vadergroep van Daddycation. Hij heeft 2 zoontjes van 4 en 5 jaar.

“Ik zag heel toevallig een bericht over de vadergroep passeren op Facebook. Het concept sprak me meteen aan, al wist ik niet precies wat ik kon verwachten. We kwamen met 4 mannen samen in de tuin van een vroedvrouwenpraktijk en startten met ademhalingsoefeningen. Dat was wat vreemd maar ik snap dat je daarmee de juiste sfeer creëert. Verder liep het vanzelf. De groep bepaalde welke richting het gesprek uitging. Niki stuurde niet. Er waren maar 2 afspraken: elkaar niet onderbreken en geen ongevraagd advies geven.”

Geen zelfhulpgroep

“Uiteraard hadden we het vooral over de moeilijkheden die we ondervinden bij het opvoeden. Maar dat betekent niet dat het een klaaguurtje was of een zelfhulpgroep. Het geeft rust om in een groep vaders terecht te komen die het ook niet altijd weten. Ook al heeft iedereen een andere achtergrond, je bent allemaal vader.”

Het geeft rust om in een groep vaders terecht te komen die het ook niet altijd weten.

“Ook wie problemen had in zijn relatie, bracht dat makkelijk ter sprake. Als je kind bijvoorbeeld enkel goed slaapt tussen jou en je partner in, dan laat je dat toe. Ook al heeft zoiets een impact op je relatie. Maar het is moeilijk om dat aan te kaarten bij je partner. Je wilt een probleem niet groter maken dan het is en je wilt je partner er niet mee belasten. Het doet deugd om dan wel bij anderen te kunnen ventileren.”

Trots op onszelf

“Ik was diegene met de oudste kinderen in de groep. Misschien zou ik er iets meer uitgehaald hebben mochten er nog vaders geweest zijn met kinderen in dezelfde leeftijdsfase. Anderzijds waren de verhalen die ik hoorde over jongere kinderen heel herkenbaar. Het viel me toen pas op welke weg mijn vriendin en ik eigenlijk al afgelegd hebben. En daar mogen we best trots op zijn.”

“Zelf had ik vooral veel vragen in de periode dat mijn 2de zoon geboren werd. Ik voelde geen natuurlijke band met hem en merkte snel dat het een groot taboe is om hierover te praten. Het is jammer dat er op dat moment geen initiatief als Daddycation was. Hoewel het nu ook een leuke ervaring was, had ik er een paar jaar geleden veel meer nood aan.”

“Veel vaders in mijn vriendenkring reageren enthousiast. Maar ik wil liever niet samengaan met mensen die ik ken. Het grote voordeel van de vadergroep is net dat de anderen je niet kennen. Mocht ik in de toekomst beslissen om niet meer te gaan, zou ik het zeker aanraden aan anderen.”

 

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Daddycation.

Copyright foto: Kristof Ghyselinck

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.