Week van de Groeilamp

door Rebelle

Elk jaar laten we naar aanleiding van De Week van de Groeilamp ons licht schijnen op opvoeden. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf.

Om opvoeders te inspireren organiseren we volgende activiteiten.

XS-festival in Halle

Ontdek, giechel, verwonder en geniet mee tijdens het eerste Festival XS. CC ’t Vondel wordt op zondag 15 mei 2022 dé plek voor baby’s, peuters, kleuters en hun ouders!

Het is een must om baby’s en kinderen van jongs af aan kennis te laten maken met de wonderen van cultuur en daarom stimuleren we graag de nieuwsgierigheid en verwondering van de kinderen en hun ouders tijdens deze eerste editie van Festival XS. Festival XS is een familievriendelijk festival gevuld met workshops voor zowel ouder als kind, speelinstallaties voor peuters en kleuters, knutselactiviteiten, infosessies voor zwangere vrouwen of jonge moeders en vaders, randanimatie, voorstellingen en nog zoveel meer!

Rebelle zal aanwezig zijn met een doe-activiteit voor ouder en kind. Op een ludieke en actieve manier laten we jou en je kind(jes) kennismaken met ‘goed genoeg ouderschap’.

Praktisch
Wanneer       Zondag 15 mei 2022

Uur               10u  tot 16u
Waar             Halle

Webinar: Verbindend communiceren met andere opvoeders

Hoe ga je met jouw moeder, ex-partner of schoonvader in gesprek over de opvoeding van jouw kind zonder dat er ruzie van komt? Het is best spannend om een andere opvoeder aan te spreken over iets dat je raakt met betrekking tot jouw kind.

Tijdens deze online vorming reikt Annelies Peeters (BlaBla Huis voor verbinding) ons tips en tricks aan om op een eerlijke manier in gesprek te gaan met andere opvoeders, vertrekkende vanuit verbindende communicatie.

Vorming in samenwerking met De VoorZorg en VCOK.

Praktisch
Wanneer          Donderdag 19 mei 2022
Uur                   20u – 21.30 uur
Inschrijven voor 12 mei 2022: https://inschrijvingensociocultureel.be/60a043e0-bd72-424b-89db-282942aab09a

Workshop: Risicovol spel

Als je kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet dúrven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou ... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Het voelt als een constante spreidstand. Wil jij het liefst alle risico’s vermijden?  Tijd voor nuance, want de juiste risico’s zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk?  En vooral: hoe pak je dat aan? Na deze workshop ben je helemaal mee met het ABC van risky play!

Vorming in samenwerking met Artevelde Hogeschool Gent

Praktisch
Wanneer     Donderdag 19 mei
Uur             19u - 21u30
Waar           Huis van het kind Aalst, Grote markt 3 Aalst
Inschrijvingslink: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSxxe0Z0GmOrapCqdwubZMIWfyq9HrF_ZVOC5QabVQvjfskQ/viewform

Workshop: Goed Genoeg ouder

Wanneer doe je het als ouder goed genoeg? Ouders trekken volop met deze vraag online, naar Facebook en Instagram. En met elke pin op Pinterest pin je jezelf nog meer vast aan dat onmogelijke beeld van de ideale ouder. Waarschijnlijk vind je op deze platformen geen antwoord. Waar dan wel? Bij andere ouders. Ouders die zich kwetsbaar opstellen. En die niet perfect zijn. Maar wel echt

In de workshop gaan we aan de slag met echte, persoonlijke verhalen en dagdagelijkse situaties. We bespreken thema’s zoals de combinatie werk-gezin-sociaal leven, zelfzorg en prioriteiten stellen. Op het einde van de workshop willen we duidelijk maken: Jij bent goed genoeg. 

Praktisch
Wanneer     Woensdag 18 mei
Uur             14u - 15u30
Waar           WGC De Kaai, Maïsstraat 380, 9000 Gent
Inschrijven: www.stad.gent/weekvandegroeilamp

Familiehappening in Haacht op 22 mei

Vedere info volgt later.

Webinar: ‘Rust in het gezin’ met Nele de Ganseman

Nele focust op de talenten en krachtbronnen van je kind, want elk kind is uniek en vraagt op een eigen manier om rust, structuur en duidelijkheid. Aan de hand van concrete handvatten kan je zo het zelfvertrouwen van je kind op een speelse manier versterken. Zo creëer je voor je kind een veilige haven die zekerheid en vertrouwen biedt.

Tijdens deze lezing geeft Nele theoretische inzichten die je intuïtie als ouder kunnen aanvullen maar vult ook je rugzak met concrete tips om zelf (nog meer) rust in je gezin te creëren.

Praktisch
Wanneer      Donderdag 2 juni 2022
Uur               20u – 21u30
Gratis maar inschrijven verplicht, kan tot en met 30 mei: https://forms.gle/ZkqpcnHTLweRxFm18

Inloopteam Zuidrand

Doorheen gans het jaar organiseert Inloopteam Zuidrand activiteiten rond ouderschap. Wil jij graag andere ouders ontmoeten? Je eigen ervaring in de opvoeding delen en tips krijgen? Of heb je zin om samen met je kind en andere gezinnen op een leuke plaats te spelen?

Inloopteam Zuidrand biedt preventieve gezinsondersteuning aan aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen tot 6 jaar. We organiseren verschillende oudergroepen waar ouders hun ervaringen kunnen delen en tips krijgen. We voorzien tegelijkertijd kinderopvang voor de kleinsten.

Ouders en kinderen tot en met 3 jaar zijn welkom in Speelhaven. Speelhaven is een gezellige plaats waar je samen met je kind kan komen spelen. Je kind leert er andere kinderen en ander speelgoed kennen. Terwijl kan jij met andere ouders praten. Samen spelen is samen ontdekken!

Zit je met vragen of wil je gewoon je verhaal kwijt, spring dan gerust binnen tijdens de open onthaalmomenten. Wij maken tijd om te luisteren, ondersteuning te bieden en door te verwijzen.

Je vindt ons terug in het Huis van het Kind Kiel, Hoboken, Wilrijk, Borgerhout en Deurne Zuid.

Neem een kijkje op de website van het Inloopteam voor meer informatie.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.