Wereldreis met kinderen

door Sara Van den Broeck

Na hun studies trokken Jan en zijn vriendin Anke 3 maanden door Peru en Bolivië. Ze werden verliefd op de regio en voor hen was het toen al duidelijk; als er later kinderen zouden zijn, zouden ze samen met hen terugkeren. In de zomer van 2018 was het zover. Samen met hun 3-jarige dochter Mirte en hun 5-jarige zoon Seppe vertrok het koppel voor een jaar lang naar Zuid-Amerika.

“We vertrokken in Brazilië en kozen bewust voor Zuid-Amerika omdat we traag wouden reizen met de kinderen en toch vooruit wilden gaan. Om die reden moesten het landen zijn die voldoende met elkaar verbonden waren zodat we niet constant het vliegtuig hoefden te nemen. We eindigden uiteindelijk in Mexico.”

Op een jaar tijd zijn we ongeveer een halve dag niet met z'n vieren geweest.

“Onze reis is heel vlot verlopen. Anke en ik maken ons sowieso niet snel druk. Overal ter wereld krijgen mensen kinderen. Ze hebben daar ook luiers en dokters. Als je te lang bij de dingen stilstaat, onderneem je vaak niets. Een stad als La Paz is waanzinnig druk, maar ook in Gent kan het verkeer gevaarlijk zijn. Als het echt nodig was geweest, waren we eerder naar huis gekomen. Maar gelukkig bleek dat niet het geval.”

Geen afvinklijst

“Op een jaar tijd zijn we ongeveer een halve dag niet met z’n vieren geweest. Mijn vrouw is een paar keer weeflessen gaan volgen, ik ben 2 keer gaan surfen. Je bent de hele tijd op elkaar aangewezen. We kregen wel een aantal keer bezoek van familie. Want, ook al viel niemand uit de lucht toen we vertelden over onze plannen, voor de grootouders was het toch even slikken dat ze hun kleinkinderen zo lang zouden moeten missen.”

“Voor de kinderen brachten die bezoekjes van de grootouders en andere familieleden wat stress met zich mee. Je reist op die momenten ook anders, we volgden dan een vooropgesteld programma. Daarom planden we nadien telkens een paar dagen rust op hotel, vakantie in de vakantie. Zo’n momenten zijn nodig wanneer je met kinderen reist. Je mag niet vertrekken met een afvinklijst van alles wat je wilt zien en doen, dan raak je opgejaagd of teleurgesteld. Kleuters zijn moe na een voormiddag vol uitstappen. In de namiddag kozen we dan voor zwemmen, knutselen of speelden we samen met lego.”

Niet te jong, niet te oud

“Mirte was 3 jaar, Seppe 5. We wouden reizen met 2 kleuters. Zo moesten we geen rekening houden met leerplicht en waren de kinderen toch al groot genoeg om niet meer continu zorg nodig te hebben. We kregen vaak de vraag of ze daar wel iets aan hadden op die leeftijd. Voor ons was dat niet het belangrijkste. Mijn vrouw en ik vonden het allebei leuk om te doen en de kinderen genoten ervan om de hele tijd bij ons te zijn. Mirte herinnert zich niet veel van de reis, maar je merkt in haar gedrag dat ze er dingen van heeft meegekregen.”

“Ondertussen hebben we een 3de kindje. We denken eraan om misschien eens voor 3 of 4 maanden weg te gaan. Maar een jaar zit er niet meer in. Seppe gaat nu naar de lagere school, dat merk je. De vriendjes hangen sterker aan elkaar, ze hebben hobby’s en je hebt natuurlijk de leerplicht. We zijn onderweg een aantal world schoolers tegengekomen, mensen die bewust op reis lesgeven. Dus het kan wel, maar je moet meer structuur in je dagen brengen. Bij ons kon het op een ongedwongen manier. We gingen vooraf na wat Seppe moest kunnen tegen het 1ste leerjaar en daar speelden we op in. Als we wandelden, telden we bijvoorbeeld de trappen van de piramides.”

Verwondering

“Kleuters moet je vooral blijven boeien. We legden vooraf altijd uit wat het plan was en wat we gingen zien. Daar vertelden we veel verhalen rond. Over de Maya’s, de Inca’s enzovoort. Kinderen vinden dat fantastisch, je creëert een avontuur. De ruïnes werden voor hen een soort pretpark. We konden dinosporen in de natuur gaan zoeken in plaats van naar een museum te gaan. Het voelde allemaal meer tastbaar.”

Je bent niet meer de rijke gringo die hun land rondreist, je bent een ouder die aan zijn kinderen toont hoe de wereld eruit ziet. Je voelt je minder een toerist en meer ouders onder elkaar.

“De verwondering die we in Zuid-Amerika ervaarden, kan je ook in de Ardennen of aan zee vinden. We proberen om ook hier zoveel mogelijk verhalen te vertellen aan de kinderen en hen de ruimte te geven om dingen te onderzoeken. In het gewone leven moeten we daar bewuster bij stil staan omdat je ook met veel andere zaken bezig bent, maar dat lukt vrij goed.”

“Reizen met kinderen laat je ook als volwassene anders naar de dingen kijken. Denk maar aan het kolonialisme. In onze geschiedenislessen gaat het vaak om de heldenrol van de Spanjaarden, maar dat zien ze in Zuid-Amerika heel anders. Het is boeiend om na te denken over hoe je dat verhaal brengt aan je kinderen. Door hen geraakten we ook veel dichter bij de lokale bevolking. Je bent niet meer de rijke gringo die hun land rondreist, je bent een ouder die aan zijn kinderen toont hoe de wereld eruit ziet. Je voelt je minder een toerist en meer ouders onder elkaar.”

Back to reality

“Het was mooi om te zien hoe makkelijk de kinderen met de situatie omgingen. Als mama en papa in de buurt waren, was alles oké. Meer hadden ze niet nodig. Ook het feit dat we een jaar lang geen vaste thuis hadden, was geen probleem voor hen. Ze hadden weinig last van heimwee. Mirte wist na verloop van tijd zelfs niet meer hoe ons huis eruit zag. De zolder met speelgoed had in haar hoofd mythische proporties aangenomen.”

“We zorgden ervoor dat we bij de start van de zomervakantie terug thuis waren. Zo konden we nog 2 maanden wennen. In het begin vroeg Mirte af en toe wanneer we naar het volgende huisje gingen. Maar na een tijd wordt ook een thuis, naar school gaan en vriendjes zien weer heel gewoon.”

wereldreis

Win een boek.
Ook na zijn reis blijft Jan verhalen vertellen. Die bundelde hij in de boekenreeks Wonderwaar. In deze boeken ga je samen met kinderen vanaf 6 jaar op zoek naar de verwondering die aan wetenschap vooraf gaat. 
Meer info op www.wonderwaar.be.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.