(zomer)tijd voor een huisdier?

door Isa Verlaenen

Jonge kinderen zijn vaak te vinden voor een huisdier om jullie gezin te vervoegen. De zomerperiode is, met wat vakantiedagen voor de boeg, de ideale periode om aan het opvoedingsritueel te beginnen en de nodige aandacht te besteden aan jullie nieuw huisgenootje.

Toch is het belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen. Een huisdier is geen speelgoed, maar een nieuwkomer die als volwaardig gezinslid voor een ruime periode zijn plaatsje zal opeisen.

Een puppy of een kitten, zeg nu zelf, wie smelt er niet voor die smekende “neem mij alsjeblieft mee” oogjes?

Dat een huisdier goed is voor kinderen, is oud nieuws. De zorg voor een huisdier is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van je kind. Zeker wanneer er wat onzekerheid en zelfvertrouwen ontbreekt. Je kind leert ook verantwoordelijkheid te dragen als het kan meehelpen met de zorg voor een huisdier. Maar regel nr. 1 blijft altijd van toepassing: hebben we er tijd voor? Welk dier past bij mijn kind of ons gezin?

 

Huisdieren en jonge kinderen

Hebben de ouders een drukke job met lange dagen? Dan kies je best een goudvis, die kan zijn plan wel trekken. Een hond of kat hebben meer aandacht en verzorging nodig en dit vraagt natuurlijk tijd.

Honden en katten kunnen goed bij (jongere) kinderen passen. Uiteraard, dit geldt zeker voor honden, is de keuze van het ras niet onbelangrijk. Best richt je je toch rassen die als gezelschapshond en kindvriendelijk ras bestempeld worden. De opvoeding van je hond blijft natuurlijk minstens even belangrijk. Ook het karakter is niet altijd voorspelbaar dus voorzichtigheid blijft steeds aangewezen. Laat je kind zeker nooit alleen, hoe lief en meegaand je hond ook is.

Een kat is een karakterkopje. Om deze pluizebol in huis te halen, passeer je meestal via het asiel. Elk dier heeft er een paspoort dat aangeeft wat de behoefte is en wat er vereist wordt van het nieuwe gezin. Wat minder tijd? De meeste poezen kunnen genieten van tijd alleen in huis.

 

Elk zijn taakje

De zorg voor een huisdier kan je kind zeker wat verantwoordelijkheidszin bijbrengen. Eten geven, water verversen, belonen … het zijn op die momentjes dat er een hechte band ontstaat en er vriendschappen voor het leven worden gesmeed.

Een wandeling maken is een leuk moment om als gezin samen te genieten van je huisdier en ook hier wat gehoorzaamheidstraining te combineren.

Voor de zindelijkheidstraining is dan weer een handje van de ouder nodig. Hygiëne blijft een belangrijk gegeven, ook voor wat de kattenbak betreft. Hiervan houden de kinderen zich beter wat afzijdig.

 

Welke huisdieren zijn niet zo geschikt voor jonge kinderen.

Knaagdieren, zoals konijntjes en hamsters houden niet van knuffelgedrag, kunnen bijten en als ze uit de speelse handjes vallen, zijn de gevolgen meestal pijnlijk voor de dieren. Ook een goudvis lijkt een simpele oplossing, maar veel animo valt er voor je kind niet te beleven. Misschien een leuke nieuwkomer, maar die kan al gauw saai worden.

 

Voor-en nadelen van een huisdier

Huisdieren zijn dankbare wezens. Altijd je vriend, ook bij eenzame momenten. Je stressniveau gaat dalen, zeker katten hebben de reputatie om je zen te maken. De weerbaarheid tegen allergieën wordt vaak gestart in de jonge levensjaren.

Maar bezint voor je begint. Een huisdier kost ook geld. Eten, de dierenarts, vaccinaties. En tijd. Voor de hond zijn een paar wandelingen per dag echt wel een must, de kattenbak moet tijdig verfrist worden, de haren uit de zetel gekamd…

En helaas, dieren worden niet zo oud als mensen. Ook afscheid hoort erbij.

Tijd voor knuffels en aaitjes, maar dat lijkt eerder een vanzelfsprekendheid en daar doen we het toch voor, niet?

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.