"Wil je gelukkig worden? Help dan anderen zonder iets terug te verwachten"

door Chaima

De coronacrisis zorgde niet enkel voor droevig nieuws integendeel de solidariteit onder de mensen steeg. Mensen staken de handen uit de mouwen om hun medeburgers te helpen. Ook Carolyne deed dit. Door de coronacrisis kon ze tijdelijk haar eigen beroep niet uitvoeren en wou ze haar vrije tijd nuttig besteden als vrijwilligster in een van onze consultatiebureaus.

Waarom ben je gestart als vrijwilliger?

“Door de coronacrisis werd ik parttime tewerk gesteld en had ik dus plots meer vrije tijd. Die tijd wou ik gebruiken om de maatschappij te helpen. Een vriendin informeerde mij dat zo voor het consultatiebureau iemand zochten voor 3  maanden dus ik greep mijn kans. Ik deed hiervoor nooit vrijwilligerswerk gedaan in België maar wel in Brazilië, mijn land van herkomst. Toen ik nog in Brazilië verbleef bezochten mijn familie en ik de favelas om voedsel, dekens enzovoort uit te delen. We wouden de mensen die het moeilijk hadden helpen. In Brazilië zijn de mensen meer geneigd om elkaar te helpen. Er heerst meer armoede dan in België en al op kleine leeftijd besefte ik hoe goed ik het had. Met die gedachte vertrokken mijn familie en ik richting de favelas.”

Wat waren je taken in het consultatiebureau in Hasselt?

“Mijn taken bestonden voornamelijk uit het verwelkomen van de ouders. Door de coronacrisis mocht ik de baby’s niet wegen en meten, maar het sociale aspect is even belangrijk. Ik stelde de ouders op hun gemak door met hen een babbeltje te slaan en vooral door positief te zijn. Door een gesprek aan te gaan, hadden ze het gevoel dat ze er niet alleen voor stonden. Zowel de ouders als de verpleegkundigen als de artsen waren dankbaar. Dat geeft je een goed gevoel. Spijtig genoeg heb ik minder tijd nu ik terug voltijds aan de slag ben. Maar het gevoel van dankbaarheid kan ik niet zomaar loslaten. Het voelde goed aan andere te helpen dus besloot ik hier verder mee te gaan.”

Wat bedoel je?                       

“Ik bied in bijberoep Shiatsu therapie aan mensen die het emotioneel heel zwaar hebben. Mensen die op fysiek vlak gezond zijn maar belemmerd zijn door onverwerkte emoties. Samen met een psycholoog bieden we een holistische genezing. Dat wil zeggen dat we ons samen toeleggen op heel het levensaspect van de mens. Zij focust zich op het psychologische, terwijl ik me focus op het lichamelijke. Beiden staan in verbinding met elkaar dus het is niet verwonderlijk dat mensen met psychologische problemen, lichamelijke klachten hebben. Aan mensen die heel wat dokters geraadpleegd hebben maar geen oplossing kregen. We zijn te veel van ons gevoel gescheiden en dat zorgt voor het ontstaan van ziektes.”

Hoe zou jij anderen overtuigen om vrijwilliger te worden?

“Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik mijn meerwaarde in de maatschappij kan aantonen. Door telkens nieuwe mensen te leren kennen, ontdek ik zoveel nieuwe verhalen. Dat zorgt ervoor dat ik beter kan relativeren. Het maakt me sterker als men. Het maakt je sterker als mens. Iedereen wil gelukkig zijn, maar niet iedereen vindt geluk. Dat is triestig. Ik ben ervan overtuigd dat geluk niet in materiële zaken ligt, maar vanbinnen. Wanneer je iets geeft vanuit je hart en niets terug verwacht dan ben je gelukkig.”

Reageer

Nathalie
Ik heb Jouw verhaal gelezen. Ik voel helemaal met je mee wat je schrijft het is enorm belangrijk om een balans in je leven te hebben… mentaal en fysiek. Heel mooi van jouw om mensen verder te helpen van uit je hart .
28/07/2021 - 11:36
Nathalie
Ik heb Jouw verhaal gelezen. Ik voel helemaal met je mee wat je schrijft het is enorm belangrijk om een balans in je leven te hebben… mentaal en fysiek. Heel mooi van jouw om mensen verder te helpen van uit je hart .
28/07/2021 - 11:36

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.