Vrijwilligersvacature 'REBELLE in strijd met menstruatie-armoede' (Vlaams-Brabant & Brussel)

door Rebelle

Rebelle in strijd met menstruatie-armoede

Misschien heb je dit woord nooit eerder gehoord, menstruatie-armoede. De essentie is dat ieder persoon recht heeft zichzelf te kunnen verzorgen tijdens diens menstruatie, en dus ook toegang te hebben tot hulpmiddelen zoals een cup, een (wasbaar) maandverband, een tampon. Helaas zijn er velen die het nodige geld of kennis ontbreken. Als jij dat ook vind, ben je bij ons op de juiste plaats!

“There are so many barriers on the road to equity, menstruation should not be one of them.” - Maria Carmen Punzi, Innovation Advisor at the Menstrual Health Hub

Rebelle ijvert met de ondertekening van het Paarse Pact voor gratis beschikbaarheid van menstruatieproducten. Daarnaast zet Rebelle in op inzamelzuilen voor donatie van maandverband, en het café menstrué waar we (wasbaar) maandverband maken alsook een educatief pakket rond menstruatie bespreken.
 

Jouw profiel 

Je deelt graag je kennis met anderen en kan met een open en warme houding mensen de moed geven zich uit te drukken of iets nieuws te proberen. Je betrekt ook mensen met een taalbarrière in je activiteit, door hen soms wat meer aandacht te geven of de opdracht te vertalen (engels/frans). 

Wij zoeken enerzijds mensen, bekwaam met een naaimachine, die anderen willen leren het wasbaar maandverband te maken. Hiervoor hebben wij een handleiding. 

Anderzijds zoeken we mensen die graag voor een groep praten. Het geven van het educatief pakket over menstruatie omvat de bespreking van de cyclus en reproductieve organen aan de hand van prenten… maar ook de bespreking van de verschillende hulpmiddelen (cup, tampons,...) bij menstruatie.
 

Wanneer en hoe vaak zal je je inzetten?

Je kan je vrijmaken op een voor-/namiddag om een activiteit op locatie te verzorgen, naargelang jouw agenda toelaat. Indien er een groep vrijwilligers ontstaat, spreken we samen af hoe/waar/wanneer/of de groep wil samenkomen voor het uitwisselen van ‘good practices’.
 

Wat wij bij Rebelle jou kunnen bieden? 

Ontmoetingsmomenten, een leuk team, een aangename sfeer, … 

  • Je bent verzekerd tijdens je vrijwilligerswerk (burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen).

  • Je krijgt een onkostenvergoeding (verplaatsing).

  • Je kan een lokaal krijgen om samen te komen (indien nodig).

  • Je kan gaandeweg verschillende organisaties in Vlaams-Brabant ontdekken.Heb jij zin een naailes te geven en/of dat belangrijke gesprek rond menstrueren te leiden, neem dan contact op met ons door een mailtje naar Brabant@rebelle-vzw.be of een belletje naar 02 546 14 14. Weet dat ook jouw vragen, suggesties of opmerkingen meer dan welkom zijn bij educatief medewerker Jessie Champagne van Rebelle Brabant.  jessie.champagne@solidaris.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.