Waarom wij ‘echte’ beelden proberen te brengen

door Rebelle

Tussen het kluwen van stockbeelden, in de media en nog al te vaak op Instagram en Facebook zien we steeds opnieuw perfecte plaatjes van piekfijn gestylede personen. Representatief voor alle vrouwen* en mannen* in onze samenleving? Helemaal niet. Stel je het volgende scenario voor: we schrijven een artikel over ouders en kinderen, en daar willen we een beeld bij plaatsen. Via een of andere online stockdatabank zoeken we een foto met een kind in een thuissituatie. Wat vinden we? Een gelukkig kind (of eentje met georkestreerde tranen) in een opgeruimd en gestyled huis dat afkomstig lijkt te zijn uit een designmagazine. Ziet jouw huis er zo uit? Het onze alvast niet. Daarom dachten we na over hoe we ‘echte’ beelden konden brengen.

We gingen op zoek naar een fotograaf, locaties en modellen. Lees: we gingen voor een body positive-fotografe, locaties waar er écht wordt geleefd, en échte modellen. Hieronder lees je enkele reacties van onze modellen.

Jolien De Cocker “Ik vind het leuk dat de foto’s over het dagdagelijkse, echte leven gaan. Als mama vind ik het belangrijk dat het gezin eens op een andere manier wordt belicht. Rebelle creëert zo een platform voor thema’s die nog in de taboesfeer hangen.”

model aan het woord

Kimberley Defrene“Ik ben fier als bewust alleenstaande mama. Dat wil ik tonen door deel te nemen aan deze fotoshoot.”

model aan het woord
 

Bij Rebelle zetten we ons ook in voor de strijd tegen menstruatie-armoede en -schaamte. Daarvoor konden we steeds kiezen uit een arsenaal aan picture perfect prenten van maandverband, tampons en menstruatiecups. Leuk, maar dat stelt het net iets te mooi voor. Of niet soms? Wij zagen het anders. En de modellen ook. We plaatsten enkele gelijkgestemde vrouwen samen, met als resultaat: boeiende gesprekken over allerlei onderwerpen. 
 

Sien Aerts - “Ik ben heel erg geïnteresseerd in intersectioneel feminisme en gendersensitieve medische discriminatie. Ik identificeer mezelf als genderfluïde en vandaag voel ik me heel erg vrouw.”

model aan het woord

Evelyn De Jonghe - “Op dit moment evolueren we enorm snel als maatschappij met de nodige groeipijnen. Rebelle weet daar goed op in te spelen door veel zaken uit de taboesfeer te halen. Zoals bijvoorbeeld de genderongelijkheid.”

Sara Casalin - “De thema’s van Rebelle spreken mij zowel op persoonlijk als professioneel vlak aan. Als klinisch psychologe vind ik het belangrijk om zaken zoals ‘balans vinden binnen het ouderschap’ bespreekbaar te maken. Bovendien wordt er bij Rebelle ook veel vriendschap, positiviteit en ervaring uitgewisseld. Dat creëert een sterk gevoel van verbondenheid.”

model aan het woord

Ashley Evita - “Door deel te nemen aan de fotoshoot wil ik graag een meerwaarde bieden voor kwetsbare groepen zoals invalide vrouwen. Ik wil personen inspireren om zich niet te verliezen in negatieve denkpatronen. Ik heb mijn linkerbeen verloren door een ziekenhuisbacterie en worstel daar elke dag mee. Door de workshops van Rebelle kwam ik in contact met vrouwen die in dezelfde situatie zitten. Dankzij Rebelle heb ik meer voeling gekregen met mezelf. Ik steek ook veel tips op qua welzijn voor vrouwen.”

model aan het woord

Maike Oude Rikmanspoel “Rebelle streeft ernaar dat je mag zijn wie je bent. Dat vind ik leuk. Ik doe mee aan deze fotoshoot zodat er in foto’s bewuster met diversiteit wordt omgegaan. Ik vind het zelf ook belangrijk dat mijn kinderen representatieve beelden in de media te zien krijgen.”

model aan het woord
 

Bij Rebelle brengen we ook statements. Perfectie bestaat niet. Elk lijf mag er zijn. En we mogen fier zijn op dat lijf.
 

Mariet Grouwels - “Ik heb ooit meegedaan aan de verkiezing Miss Maxi Belgium. Ik vond dat ik een statement moest maken: ik ben ook een vrouw. En bij Rebelle voelt dat helemaal de juiste plaats om dat te doen.”

model aan het woord
 

Kim Nelis - Ons lichaam is het belangrijkste dat we hebben. We mogen er wat meer fier op zijn. We mogen onze seksualiteit niet verstoppen.

model aan het woord

Misschien zie je binnenkort een van deze echte vrouwen* en mannen* in onze verschillende communicatievormen verschijnen. Heb je een vraag en/of een opmerking? Of zie je iets wat beter kan? Laat ons iets weten via info@rebelle-vzw.be.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.