Superpapa Carlos verhuisde naar België

door Sarah Brancart

Alles voor de liefde. Het is een bekende uitspraak en sommigen gaan inderdaad heel ver voor die liefde. Zo ook Carlos, die zijn geboorteland Ecuador achterliet om in België een leven op te bouwen met Inne. Ondertussen hebben ze samen 2 dochters, Renee en Mia.                           

Inne kwam 15 jaar geleden naar Ecuador op uitwisseling. Het klikte meteen, we gingen iedere week samen uit. Een koppel waren we niet, maar iedereen wist wel dat wij ‘iets hadden’.”

Wat gebeurde er wanneer zij terug naar België vertrok?
“We verloren alle contact. Facebook bestond toen nog niet en we hadden ook geen e-mailadressen of nummers uitgewisseld. Heel raar, als ik daar achteraf aan terugdenk. Ik heb Inne 2 jaar niet gezien of gehoord. Op een dag liep ik over straat en ineens zag ik haar, ik kon mijn ogen niet geloven! Ze was op bezoek bij haar eerste gastfamilie. We kwamen meteen terug goed overeen, gingen samen op stap. Op dat moment hebben we e-mailadressen uitgewisseld. Meer was het niet, we hoorden elkaar meestal maar één keer per maand.”

In Ecuador hebben we een uitdrukking: ‘Las cosas se dicen en la vida’, je moet mensen zeggen wat ze voor jou betekenen als ze nog leven, niet pas als ze dood zijn. Ik heb de indruk dat dat hier toch vaak anders is.

“Een jaar later kwam Inne een 2de keer op bezoek. We hadden toen allebei een lief maar het werd snel duidelijk dat we bij elkaar wilden zijn. Vanaf dan hoorden we elkaar vaker en werd het serieuzer. Inne heeft toen beslist om een deel van haar thesis in Ecuador te doen, ze diende een aanvraag in en die werd goedgekeurd. We hebben 2 maanden samen gewoond in Quito, op een bepaald moment heb ik haar aan mijn ouders voorgesteld als ‘mijn vriendin’. Die vielen uit de lucht, ze hadden nog nooit van Inne gehoord. Maar het klikte en dat gaf ons de moed om ervoor te gaan. Het jaar daarna ben ik naar een België gekomen voor mijn masterjaar. De bedoeling was dat ik hier een jaar zou blijven, we zijn ondertussen bijna 8 jaar later en ik ben hier nog.”

Waarom ben je gebleven?
“Toen ik hier studeerde, woonden we samen in Gent. Daarna kwam mijn broer ook een jaar naar België, hij ging in Antwerpen studeren en ik dacht: ‘Misschien moet ik nog een jaar blijven, Europese werkervaring is altijd goed, daarna zien we weer verder.’ We beslisten om allemaal samen in Antwerpen te gaan wonen, uiteindelijk is mijn broer nooit gekomen maar ik ben wél gebleven. Ik vond een vaste job en van het een kwam het ander.

Voel je je Belg?
“Ik voel mij geen Belg, daarvoor is de taalbarrière nog altijd te groot. Ik denk dat je pas echt kan zeggen dat je je Belg, Spanjaard, Italiaan … voelt als je de taal spreekt. Mijn Frans is redelijk goed, maar Nederlands is een ander paar mouwen. Ik probeer maar het blijft moeilijk. Hoewel ik mij geen Belg voel, ben ik België heel dankbaar. Dit land geeft mij alle kansen. Ik ben hier ondertussen getrouwd en heb 2 dochters dus ik zal altijd met Belgïe verbonden blijven.”

Wat zijn voor jou de grootste cultuurverschillen wat betreft de opvoeding?
“Ik zal veel sneller tegen onze kinderen zeggen dat ik hen graag zie of hen eens goed vastpakken, Inne doet dat minder. In Ecuador hebben we een uitdrukking: ‘Las cosas se dicen en la vida’, je moet mensen zeggen wat ze voor jou betekenen als ze nog leven, niet pas als ze dood zijn. Ik heb de indruk dat dat hier toch vaak anders is."

“Daarnaast merkte ik ook verschillen tijdens de zwangerschap en na de geboorte. In Ecuador weet iedereen het geslacht en de naam van de baby al op voorhand. Er wordt altijd een grote babyshower gegeven nog voor het kindje geboren is. Inne wou dat niet! We zijn tot een compromis gekomen: ik mocht het geslacht al aan mijn ouders vertellen, maar de naam nog niet. In Ecuador is het ook de gewoonte dat meisjes onmiddellijk na de geboorte gaatjes in hun oren krijgen, om aan te duiden dat het om een meisje gaat. Ook dat wou Inne absoluut niet, daar heb ik mij bij moeten neerleggen. Ik vind het heel belangrijk dat mijn dochters de waarden van de 2 landen meekrijgen, dat kan alleen maar in hun voordeel spelen."

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.