Uitgaan zonder zorgen?

door Rebelle

In november voeren we bij Rebelle campagne onder de slogan “Ik ben geen opblaaspop!”. Met onze acties willen we feestvierders sensibiliseren en aan het beleid concrete maatregelen tegen seksueel geweld vragen. Hier lees je meer over onze actie.

Rebelle vindt dat iedereen onbezorgd een stapje in de wereld zou moeten kunnen zetten. Onderzoek uit de gemeente Elsene (waar o.a. studenten van de ULB en VUB uitgaan, naast de bewoners) toont aan dat 2 op de 3 vrouwen tussen de 18 en 30 jaar zich niet veilig voelt om daar ’s avonds uit te gaan.

Elsene is zeker niet de enige uitgaansbuurt die met zulke problemen kampt. Het blijft ook niet altijd bij vluchtige ongewenste aanrakingen, zo vertellen onze getuigen:

Imane*: “Toen ik een jaar of 17 was, ging ik een weekend naar zee met een vriendin. We waren op een feestje, toen bij mij ineens het licht uit ging. Volgens mijn vriendin gedroeg ik me heel bizar, alsof ik superveel gedronken had terwijl dat niet zo was. Gelukkig heeft zij toen meteen aan de alarmbel getrokken en hebben ze me mee naar een ziekenhuis genomen. Daar bleek dat er iemand iets in mijn drankje had gedaan. Ik ben blij dat mijn vriendin op dat moment bij me was, wie weet wat er anders had kunnen gebeuren. Zelf heb ik geen enkele herinneringen meer aan die avond, dat vind ik nog het akeligste van al.”

Margaux*: “In de feestzaal van mijn unief waren er wel vaker mensen met erg grijpgrage handen. Toch herinner ik me vooral een avond waarop een man en zijn vriend echt niet van ophouden wisten. Ze probeerden mij en een vriendin de hele tijd mee naar buiten te krijgen en lieten ons niet met rust. Alle gebruikelijke smoesjes hadden we al geprobeerd: van plek veranderen, naar het toilet gaan, letterlijk zeggen dat we met rust gelaten wilden worden … Uiteindelijk heb ik aan een jongen die ik nauwelijks kende gevraagd of hij zich als mijn vriendje wou voordoen, en zelfs pas nadat die zich echt boos heeft gemaakt op die andere mannen, zijn ze afgedropen. Dat was echt beangstigend, we wilden eigenlijk gewoon naar huis, maar durfden niet naar buiten te gaan.”

Saar: "Jaren geleden ondertussen, was ik 19 en zat aan de toog in mijn stamcafé. Een kerel, die erom bekend staat een vetlapke, met een agressief kantje, te zijn, zette zich naast me en legde zijn hand op mijn been. Ik was verstijfd en niemand rondom me zei iets, dus ik ging ervan uit dat ik overdreef als ik er wat van zei. Dat zou ik vandaag de dag uiteraard absoluut niet meer pikken."

"Met vriendinnen waren we, na een buitenlandse lezing, gaan dansen in een lokale bar. Een groepje mannen wou de hele tijd komen schuren met 1 van ons. Na meermaals te hebben gevraagd ons gerust te laten, dat we het prima hadden onderling, werden ze zwaar irritant en begonnen ze te schelden. We hebben het trachten te negeren en ons verder te amuseren, maar de schrik zat erin en wat later besloten we naar onze Airbnb te gaan. Ze hebben ons nog enige tijd achtervolgd en het dan opgegeven."

"Op een lokale fuif met een wat 'ouder' publiek, dansten en lachten we met vriendinnen op de dansvloer. Dat was blijkbaar voldoende voor een kerel, om te denken dat dat een vrijgeleide was om aan onze heupen te zitten, terwijl het enige dat hij deed was op ons heupen werken. Aanvankelijk heb ik op een vriendelijke, doch duidelijke manier aangegeven dat we dit gedrag niet apprecieerden, doch drong dit blijkbaar niet geheel door, want hij bleef het doen. We hebben hem daarop een duw gegeven, want er zat werkelijk niets anders op, om het hem duidelijk te maken."

"Naroepen, nafluiten, in mijn billen knijpen, ... ik ben de tel al kwijt."

"Een hand onder mijn kleedje, tot tweemaal toe. Achter mij stond een groepje jongens dat zogezegd van niets wist."

Werd je zelf slachtoffer?
Blijf er niet mee zitten, praat erover.
- Met familie, vrienden, of je huisarts (indien dat veilig voelt voor jou)
- 1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld en misbruik. De hulpverleners aan de andere kant van de lijn geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan bellen naar 1712, of met hen chatten via de website: www.1712.be
- Je kan een Zorgcentrum na Seksueel Geweld bellen of mailen, of ter plekke langsgaan. Je vindt ze in Antwerpen, Leuven, Gent, Roeselare, Brussel, Charleroi en Luik. www.seksueelgeweld.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.