Ik hou van jullie

door Sarah Brancart

Toon en Sophie waren al bijna ​9 jaar samen  toen Sophie, via Facebook, opnieuw in contact kwam met haar eerste lief. Hoewel het vrij onschuldig begon, kwamen er al snel gevoelens aan te pas. Toon vertelt hoe hij met die situatie omging en hoe ze hier als kopper sterker uitkwamen. 

“In het begin was ik gekwetst. Ik voelde me tekortgeschoten. Maar Sophie maakte snel duidelijk dat de gevoelens die ze voor hem had, niets veranderde aan haar gevoelens voor mij. Het was niet makkelijk, de drempel om erover te praten was hoog. Maar we zijn elkaar altijd met respect blijven behandelen en hebben toen geleerd om écht te luisteren  naar elkaar.

In die periode ben ik veel beginnen te lezen over polyamorie, een relatievorm waar je liefde kan voelen voor meer dan één persoon op een verantwoorde manier. Het was een begrip waar ik tot dan nog niet van had gehoord." 

“Ik ging alleen op reis en toen heb ik voor mezelf beslist dat ik me ging openstellen voor het idee. Ik stond er wel op dat we strikte afspraken zouden maken. Ik wou niet dat onze kinderen, die niet op de hoogte zijn van de situatie, of ikzelf eronder zouden lijden.”

Het is zeker niet zo dat ik met een rot gevoel thuis achterblijf en mij lig te bezatten, wanneer Sophie tijd doorbrengt met haar andere partner.

Bewuste keuze

“Na een tijd stelde ik voor om met z’n drieën af te spreken. Ik wou hem op z’n minst gezien hebben, weten wie hij was. Dus gingen we op restaurant.” Hoe die avond verliep?  “Best wel vlot. Vooraf hadden we  een tafelindeling gemaakt en een lijstje vastgelegd met onderwerpen die we wilden bespreken. Dat kan raar lijken, maar op die manier hadden we tenminste een houvast want de situatie was voor niemand van ons ‘normaal’ op dat moment. Nu, twee jaar later, doen we af en toe nog eens iets samen.  Hoewel Stijn en ik niet elkaars beste vrienden zijn, lopen die momenten  goed.” 

Of het niet lastig is wanneer Sophie tijd doorbrengt bij haar andere partner? “Dat valt goed mee. Het is zeker niet zo dat ik met een rot gevoel thuis achterblijf en mij lig te bezatten. In het begin had ik het er wel moeilijk mee wanneer Sophie afweek van wat we afgesproken hadden. Zo kwam ze eens een half uur later thuis dan verwacht … Dat maakte mij onzeker. Maar ondertussen is het zo’n gewoonte geworden dat ook dat niet zo erg meer is. Ondertussen geniet ik ook van die momenten voor mezelf en kunnen we achteraf praten over wat zij hebben gedaan zonder dat het ongemakkelijk is.“

Geen taboes meer

“Ik heb snel beseft dat de keuze die we maakten, ook voor mezelf heel bevrijdend kon zijn. Zo moet ik bijvoorbeeld ook geen schrik meer hebben om iemand anders tof tegen te komen. Een tijdje geleden heb ik zelf even een relatie gehad met iemand anders. Ik kon dat toen gewoon openlijk met mijn vrouw bespreken. Dat is misschien nog het grootste voordeel aan de situatie, Sophie en ik kunnen echt over alles praten. Er zijn geen taboes meer binnen onze relatie.”

“Ik kon natuurlijk vooraf niet voorspellen hoe dit ging lopen, dus in die zin was het een sprong in het duister. Maar dat zou het ook geweest zijn, mocht  ik Sophie hebben verboden nog met Stijn om te gaan. Misschien was mijn vrouw dan zo ongelukkig geworden dat onze relatie al lang was stukgelopen. Niemand weet hoe dit verder zal evolueren, maar zolang we er ons goed bij voelen, hoeft dit zeker niet te stoppen.”

Om privacy-redenen pasten we de namen aan.

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.