Powervrouw Andrée Geulen-Herscovici

door Rebelle

ANDRÉE GEULEN

Belgische heldin in WO II

6 september 1921 - …  

Andrée Geulen-Herscovici is een powervrouw omdat …

Wat ik deed, was mijn eenvoudige plicht.

  • ze vanuit verontwaardiging en een gouden hart 100den Joodse kinderen van de dood heeft gered tijdens WOII.
  • ze het als startende lerares in 1942 - België was op dat moment al bezet door nazi-Duitsland - niet kon verdragen dat Joodse kinderen de Jodenster moesten dragen. Ze vond het stigma verschrikkelijk en liet al haar leerlingen een schort dragen boven hun kledij.
  • ze zich aansloot bij het Joods Verdedigingscomité (JVC) toen ze merkte dat de Joodse kinderen één voor één uit haar klas verdwenen. Het JVC hielp Joodse kinderen onder te duiken bij christelijke families en kloosters. De ouders wisten niet waar de kinderen heen gingen. Daarom werd er een geheim register bijgehouden, met de originele naam van het kind, de oorspronkelijke familie en de aangenomen naam. Door de jaren heen hield Andrée contact met de kinderen die ze redde.
  • ze tussen het voorjaar van 1943 tot aan de bevrijding in september 1944 meer dan 300 Joodse jongens en meisjes naar schuilplaatsen bracht, altijd met gevaar voor eigen leven. In totaal heeft het JVC ongeveer 3000 Joodse kinderen helpen onderduiken en uit de handen van de nazi’s gered.
  • ze verschillende erkenningen ontving voor haar heldendaden zoals de titel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ en het ereburgerschap van Israël.
  • ze tot een tiental jaar geleden regelmatig lezingen in scholen gaf: “Meestal geef ik dan meteen ook een hele preek over racisme. Ik denk dat ze dan wel voor een tijdje gevaccineerd zijn!”

Ook dat nog: het JVC bestond uit 12 vrouwen waarvan slechts 3 niet Joodse vrouwen, zoals Andrée. Zij voerden het gevaarlijkste werk uit omdat ze minder snel tegengehouden werden door de Duitsers.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.