Powervrouw Anne Teresa de Keersmaeker

door Rebelle

ANNE TERESA DE KEERSMAEKER

Belgische choreografe hedendaagse dans

11 juni 1960 - …

Anne Teresa De Keersmaeker is een powervrouw omdat …

Als je écht overtuigd bent van je identiteit, heb je geen stoere uitspraken of vertoon van vlaggen nodig.

  • ze met haar eigenzinnige en moderne choreografieën België op de dans-wereldkaart heeft gezet. Al op haar 23ste richtte Anne Teresa De Keersmaeker haar eigen danscompagnie ‘Rosas’ op waarmee ze wereldfaam verwierf. In sommige stukken danst ze nu, op 60-jarige leeftijd, nog steeds zelf mee. Ze noemt zichzelf een danseres die ook choreografe is (en niet omgekeerd).
  • ze in 1995 haar eigen school ‘P.A.R.T.S.’ opstartte in Brussel. Wereldwijd waren er slechts enkele opleidingen die aandacht hadden voor hedendaagse dans. In ‘P.A.R.T.S.’ stimuleert ze dansers om niet enkel ideeën uit te voeren maar ook hun eigenheid te ontwikkelen. De Keersmaeker is niet op zoek naar volgelingen maar naar dansers die zichzelf (her)-uitvinden.
  • ze wereldwijd voor haar werk ontelbare onderscheidingen kreeg zoals in New York, Parijs, Londen en Peking.
  • Sekse en gender een belangrijke rol spelen in haar oeuvre. Haar werk bejubelt de vrouwelijkheid zonder die te negeren door ze te vermannelijken en zonder ze uit te buiten.

Ook dat nog: Met haar eigenzinnige choreografie wist De Keersmaeker zelfs Beyoncé te inspireren. De zangeres nam hele stukken van Anne Teresa’s werk over in de videoclip Countdown. Daarvoor werd ze door de danswereld beschuldigd van plagiaat. De Keersmaeker zelf tilde er niet zo zwaar aan en omschreef Beyoncé als “niet de vreselijkste copycat. Ze zingt en danst uitstekend en heeft een goede smaak.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.