Powervrouw Aretha Franklin

door Rebelle

ARETHA LOUISE FRANKLIN

Amerikaanse gospel-, soul- en r&b-zangeres
Queen of Soul

25 maart 1942 - 16 augustus 2018

We verdienen allemaal respect, mannen, vrouwen, zwarten en blanken … Het is ons basisrecht als mens.

Aretha Franklin is een powervrouw omdat …

  • ze op de eerste plaats staat op de ranglijst van de 100 beste zangers aller tijden van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Ze won tijdens haar carrière maar liefst 18 Grammy’s en verkocht wereldwijd meer dan 75 miljoen platen. In januari 1987 is ze ook de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame
  • ze door haar succes de zwarte Amerikaanse bevolking hoop en zelfrespect gaf. Op haar zestiende vergezelde ze Martin Luther King op tournée. Toen hij vermoord werd, zong ze op zijn begrafenis. Ze steunde de burgerrechtenbeweging, weigerde op te treden voor een gescheiden publiek en sprak zich openlijk uit wanneer ze dat nodig vond. Aan het einde van de jaren ‘60 kreeg ze als rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap de bijnaam Queen of Soul.
  • ze het als jonge vrouw niet altijd makkelijk had. Franklin werd zwanger en beviel op 12-jarige en 14-jarige leeftijd van twee zonen. Later kreeg ze nog twee zonen.
  • ze de muziekgeschiedenis verrijkte met hits als Respect, Think, Chain of Fools, Do Right Woman, Do Right Man en A Natural Woman.
  • ze met haar nummers over respect en gelijkwaardigheid miljoenen vrouwen inspireerde. Haar teksten gaan onder andere over het belang van (zelf)respect, loyaliteit en steun onder vrouwen.
  • ze aan alvleesklierkanker leed en de ziekte tijdelijk wist te overwinnen. Helaas keerde de ziekte terug en stierf ze in 2018.

Ook dat nog: Aretha Franklin zong in 2009 tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten het lied My Country, Tis of Thee.

Reageer

Maria Taubert
Hoe kunnen we deelnemen aan deze actie in Kalmthout. Of krijgen we daar nog info over?
03/05/2021 - 13:59

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.