Pimp dat zelfvertrouwen!

door Isa Verlaenen

Is jouw kind enthousiast om makkelijke taakjes uit te voeren maar geeft het snel op als het een tandje moet bijsteken? Gefronste wenkbrauwen, bedrukte blik en uitlatingen van “ik kan dat toch niet”. Herkenbaar? Misschien worstelt jouw kind dan met een laag zelfbeeld.

Weinig zelfvertrouwen door een laag zelfbeeld

Wie zelfvertrouwen heeft is meestal positief ingesteld en vertrouwt op zijn sterke kanten. Kinderen met een laag zelfbeeld twijfelen vaak, hebben faalangst, durven die stap niet te zetten, zijn bang voor een negatief resultaat en vinden zichzelf misschien ook dom.

Dit maakt dat ze gevoeliger zijn voor kritiek, vrezen dat ze uitgelachen zullen worden en zijn vaak ook niet assertief genoeg. Ook die onzekerheid kan zich uiten in het weglachen van bepaalde situaties. De aandacht gaat zo naar de clown en niet naar de taak.

Ook een nieuwe baby in de familie kan het kind in een onzekere situatie plaatsen. Plots komt er een kleintje bij dat alle aandacht opeist, terwijl zoon of dochter in de wachtrij moet gaan staan. Niet leuk als je dit allemaal niet begrijpt.

 

Werken aan dat zelfvertrouwen

Hoe krijgt je kind zelfvertrouwen?

  • Een gevoel van basisveiligheid, de hechting als baby aan de persoon die hem verzorgt en met genegenheid omringt is de eerste stap in zijn verdere emotionele ontwikkeling.
  • Als kind moet je je gezien en geliefd voelen door je ouders. Het kind gaat misschien situaties ervaren waarin het niet zo goed lukt en dat kan dan weer zijn zelfvertrouwen aantasten. Een goeie motivatie, een schouderklopje, de focus op wat het wel goed doet en hoever het al geraakt is; het leidt tot positieve ervaringen die het zelfbeeld mee helpen vormen.
  • Ook uitdagingen aangaan buiten hun comfortzone horen erbij. Zo kunnen ze hun grenzen verleggen, problemen leren oplossen en groeien. Tijd voor een hoera-momentje!

Wat kan jij als ouder doen?

  • Maak van je kind een plantrekker. Laat het zoveel mogelijk doen wat het zelf kan. Leer ze zelfstandig zijn: zichzelf aankleden, wassen, klusjes doen,…
  • Maak van je kind een probleemoplosser. Laat je kind het zelf allemaal maar even uitpluizen en bekijken hoe het werkt of welke aanpak de beste is. Beschouw jezelf enkel nog als hulplijn.
  • Help je kind zichzelf te leren kennen. Duik de fotogeschiedenis in van je spruit en bekijk samen de prenten en welke vooruitgang het geboekt heeft sinds de geboorte. Want toen kon hij enkel maar slapen en eten. En kijk nu eens?
  • Zorg voor Quality time ! Een spelletje spelen of er even tussenuit? Zo kunnen jullie ongestoord genieten van elkaars aandacht.
  • Ontdek nieuwe dingen: geef je kind een uitdaging buiten zijn comfortzone. Een beetje spannend of moeilijk, maar wat een overwinningsgevoel en trots volgt hierop?
  • Positief denken: geef zelf het goede voorbeeld.
  • Tijd voor een high five-complimentje: Wow, wat vond je er nu zelf van? Het is je gelukt

 

 

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.