Kleine, goede voornemens

door Rebelle

2022 zal niet enkel de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin er sprake was van achteruitgang met de daarbij gepaarde woede en verdriet, wat betreft vrouwen* en lgbtqia+-rechten. Neen, we hebben ook positieve vooruitgang geboekt.

Zo denken we onder andere aan:

  • Frankrijk maakt de morning-afterpil gratis voor alles vrouwen en tot 26 jaar zijn testen op SOA’s er voortaan gratis en zonder voorschrift.
  • In België werd er vanaf 1 juni ’22 een grondige hervorming van het seksueel strafrecht doorgevoerd waarin het begrip ‘toestemming’ centraal staat en duidelijker afgebakend wordt om diverse interpretaties in de toekomst te vermijden.
  • Cuba stemt voor het homohuwelijk, adoptie door koppels van hetzelfde geslacht en draagmoederschap en ook niet-biologische ouders krijgen meer rechten.
  • Slovenië keurt als eerste Oost-Europees land het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht en de adoptie van kinderen door homoseksuelen goed.
  • Brussel wil openbare ruimtes, in overleg met de doelgroep, aanpassen zodat ook meisjes, vrouwen en personen die zich niet als man identificeren, zich er goed voelen.

Maar ook de kleinere veranderingen dienen de nodige spotlights te krijgen, die veranderen namelijk de wereld rondom ons wezenlijk. Wat ons bij de vraag bracht: “Wat zijn of kunnen jouw kleine, goede voornemens voor 2023 zijn die je kan maken en nastreven om de wereld rond je iets meer gendergelijk te maken?”

45 jarige vrouw, echtgenote, mama, vriendin, zus, kennis, werknemer, chaoot, creatieveling, chef kok, huisvrouw ... een grote verzameling van ‘ikken’: “Me uitspreken tegen slutshaming (wat een vreselijk woord ...); reageren op denigrerende opmerkingen, complimenten geven aan andere vrouwen ... Dat is eigenlijk al een automatische en heb ik geleerd van vrouwen rondom mij.”

Mirthe, 31 jaar. Ik werk als opvoedster in een leefgroep met gezinnen met kinderen met emotionele en gedragsproblemen. In het dagdagelijkse leven ben ik vooral een levensgenieter die geniet van de kleine dingen en rust. Tijd met familie en vrienden vind ik heerlijk. Of van een gewone luie dag kan ik oprecht hard genieten. Drukte en haast krijg ik de kriebels van.  “Communicatie en een concrete takenverdeling opstellen met partner in het huishouden. Het thema gendergelijkheid bespreekbaar maken binnen mijn job(onder collega’s, in dagdagelijkse werking met kinderen ...) en discriminerende opmerkingen of handelingen op een ludieke, respectvolle manier aankaarten.”

Een creatieve dertiger met een hart voor de medemens en grenzen waar
nodig:
“Mensen begroeten op straat.”

Een vrouw van 49 jaar, getrouwd en 1 zoon van 13: “Lief zijn voor mijn medemensen, iedereen met respect behandelen en ieders mening respecteren.”

Chiara, 28, dromer, doener, mama van Andrea: "Het evenredig verdelen van de taken die het (recent) ouderschap met zich meebrengen. Ook als ons kind thuis moet blijven wegens ziekte, beiden een rol opnemen in de verdeling.”

“Minder deelnemen aan ‘roddels’ wanneer ze zich voordoen of laten blijken dat dit niet oké is voor mij."

Leerkracht secundair onderwijs en hoger onderwijs, moeder van 1 dochter: “Een gesprek aangaan met mijn partner over de taalverdeling in het huishouden.”

“Ijveren voor meer verloning voor dezelfde jobs en meer inspraak vragen op de werkvloer.”

Didier Goossens, 26 jaar. Ik woon in Hasselt, cisgender man, heteroseksueel en getrouwd met een cisgender vrouw: “Erop letten dat ik minder emotioneel labeur op mijn partner plaats en zelf meer verantwoordelijkheid neem om afspraken te regelen, dingen op te zoeken ...”

“Minder de verwachting hebben dat mijn manier om iets op te lossen, universeel is en zo vermijden dat ik druk plaats op mijn partner.”

Een vrouw van 32 jaar, met een zelfzekere mindset en een licht kritische toets: “Heel bewust kiezen voor vrouwen, op alle gebieden! Bijvoorbeeld: wij gingen onlangs naar een tuinarchitect en toen we binnenwandelden in het kantoor zag ik alleen maar mannen* achter hun computerscherm zitten. Ik heb het kennismakingsgesprek gewoon gedaan, maar no way dat ik met hen een samenwerking aanga. Feministisch? Misschien! Maar ik voelde me gewoon
niet oké in zo’n werking.” 

Someone 30ish: “Meer grenzen aangeven.”

 

Een gendergelijker 2023?
Heb jij kleine, goede voornemens voor een gendergelijker 2023? Laat het ons weten via info@rebelle-vzw.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.