Alleenstaande moeder door omstandigheden

door Juno

Bewust Alleenstaande Moeder of Bewust Ongehuwde Moeder: een hele mond vol voor een ietwat geladen begrip. Wikipedia vertelt me dat de term BOM in gebruik kwam bij de oprichting van de Nederlandse organisatie Bewust Ongehuwde Moeders eind jaren ‘70.

Oprichtster Cécile Jansen was de eerste uitgesproken BOM in Nederland. De presentatrice van het feministisch radioprogramma 'Hoor haar' wist van jongs af aan dat ze kinderen wilde maar ook dat ze daar geen man bij hoefde. De documentaire Sweet Cécile schetst het portret van deze vrijgevochten vrouw die op een gegeven moment voor de camera toch wel toegeeft dat het 'waanzinnig zwaar' was.

Van plan B naar plan A

Ik word ook gecatalogeerd als BAM/BOM-moeder: ik wilde een kind en ging naar het ziekenhuis waar ik bevrucht werd via anonieme spermadonatie met de intentie om alleen een kind te krijgen en op te voeden. De weg daar naartoe liep echter helemaal anders dan bij Cécile Jansen. Het was voor mij helemaal geen meisjesdroom om alleen kinderen te krijgen. Omstandigheden maakten dat ik voorbij de 30 was en geen vast lief meer had.

Mijn kinderwens kwam steeds prominenter op de voorgrond en legde een druk op elke relatie die ik aanging met een potentiële partner. Het alleenstaand ouderschap was steeds een vaag plan B dat geleidelijk aan een concreet plan A werd. Dat proces was positief en pijnlijk tegelijkertijd. Positief in de zin dat ik mijn droom achterna ging en het heft in handen nam, pijnlijk in de zin dat ik moest afscheid nemen van het idee dat ik een kind zou hebben binnen een liefdevolle relatie met een man.

Zelfs toen het proces in het ziekenhuis liep (en het heeft toch een jaar geduurd voor ik aan een eerste inseminatiepoging kon beginnen), bleef ik daten in de hoop alsnog iemand te ontmoeten met wie ik een kind kon krijgen. Ik beschouw mezelf dus niet als een BAM, maar wel als een AMDO: een Alleenstaande Moeder Door Omstandigheden.

Onlangs kreeg ik nog de onbevangen vraag van een kind van 8 jaar. Of ik toch niet liever een kind had gekregen samen met een man. Op dit moment is het antwoord neen. Het plan B heeft zoveel positiefs in mijn leven gebracht, dat ik het voor geen geld wil inruilen voor plan A!

Reageer

Just_Guilzz
It says it all ❤️
23/03/2019 - 12:10
Adriana Oliehoek
https://belichtingstijd.blogspot.com/2020/03/wel-kinderen-geen-man.html
Heb je wel eens iets van mij gelezen?
Een BOM moeder
01/08/2023 - 15:21

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.