Belgian Red Flame Naomi De Wolf aan het woord

door Katrien Sergeant

Naomi De Wolf is 17 en voetbalt al haar hele leven. Momenteel speelt ze bij KAA Gent Ladies en bij de jeugdclub van de Belgian Red Flames, ons Belgisch vrouwenvoetbalelftal. We vroegen haar waar haar passie voor voetbal vandaan komt en naar haar pronostiek voor onze Rode Duivels!

Wanneer ben je beginnen te voetballen?

Toen ik 5 jaar was, hebben ze me op een voetbalplein gezet. Het 1ste halfuur liep ik wenend achter de bal, maar nadien vond ik het leuk en ben ik niet meer gestopt.

Bij welke ploegen heb je gespeeld?

Ik ben begonnen bij Schroevers Moorsel, nadien heb ik bij KVC Jong Lede gespeeld. Die ploegen bestonden voornamelijk uit jongens. Nu speel ik bij KAA Gent Ladies en bij de jeugdclub van de Belgian Red Flames.

Heb je ooit negatieve reacties gekregen uit je eigen omgeving omdat je voetbalt?

Nee, integendeel. Ik krijg alleen maar positieve commentaar. Mijn ouders en familie steunen mij in mijn sport en daar ben ik hen heel dankbaar voor.

Heb je ooit problemen ondervonden toen je nog in een jongensploeg speelde?

Soms werd er aan de zijlijn weleens commentaar gegeven of vroegen mensen zich af waarom hun zoon op de bank moest zitten voor een meisje, maar daar trok ik mij niets van aan.

Vrouwenvoetbal

Hoe ben je bij de jeugdclub van de Red Flames terecht gekomen?

Eerst roepen ze je op voor de provinciale selecties. Je speelt een match en ze beoordelen je kwaliteiten. Als ze je goed vinden, mag je eens naar Tubize (nationale selectie) om je te bewijzen. Dat proces neemt wel een aantal jaar in beslag.

In de media horen we vaak commentaar op het niveau van het vrouwenvoetbal in België. Wat denk je daarvan?

Er is wel degelijk een verschil tussen het mannen- en vrouwenvoetbal, maar ik vind dat het vrouwenvoetbal meer in beeld moet komen. Mannenvoetbal krijgt veel aandacht, waarom vrouwenvoetbal dan niet? Het gaat toch om dezelfde sport?!

Toen Jan Vertonghen zijn 100ste cap speelde, was dat volop nieuws. Dat is leuk, maar Red Flame Aline Zeler deed hem dat al voor en daar was veel minder om te doen. Jammer, want op zo een niveau meer dan 100 caps halen voor je vaderland is niet zo makkelijk. De Red Flames verdienen echt meer positieve media-aandacht.

Hoe kan vrouwenvoetbal (in België) gepromoot worden?

Door nog meer trainingsdagen te organiseren. Zo kunnen mensen zich inschrijven om een dag met de Red Flames mee te trainen. Bovendien moeten ze meer vrouwenmatchen uitzenden, zodat jonge meisjes enthousiast worden om dat zelf ook te doen; spelen in zo’n stadion en op televisie komen.

Wat vind je van de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers?

Daar kan ik heel kort over zijn: dat is gewoon niet eerlijk! Sommige meisjes/vrouwen studeren of werken en moeten daarnaast ‘s avonds nog gaan trainen. Wij komen niet rond door alleen maar te voetballen, dus moeten we sowieso ook nog iets anders doen. Mannen daarentegen niet. 

Halen de Red Flames het WK 2019?

Ik heb er alle vertrouwen in. Iedereen in de ploeg werkt heel hard, dus dat moet goedkomen.

Toekomst

Waar zie je jezelf op voetbalniveau binnen pakweg 5 jaar?

Ik hoop te blijven spelen in de Superleague (hoogste afdeling in het vrouwenvoetbal in België). Hopelijk kan ik later naar het buitenland, maar als meisje is dat niet zo makkelijk, zeker niet zolang je nog studeert.

Belgian Red Flame

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.