Beter voorkomen dan genezen

door Isa Verlaenen

Een ongelukje is snel gebeurd, vaak door de drie 0’s: onvoorzichtigheid, onoplettendheid en onwetendheid. Als ouder moet je steeds alert zijn en kan je de risico’s inperken. Onze EHBO-instructeur stuurt je met 8 tips veilig de zomer in.

 

 

Tip 1: Zwemmen in het zwembad of op het strand? Gebruik een zwemvest en spreek af wie er op de kinderen let.
 Een van de voornaamste redenen is dat ouders afgeleid zijn, bijvoorbeeld door hun telefoon. Verlies je je kind een minuut uit het oog, dan kan dit al levensgevaarlijk zijn. Maak duidelijke afspraken wie er op de kinderen let en laat je niet afleiden.

 

Tip 2: De barbecue? Waarschuw de kinderen voor het gevaar.

Heerlijk, maar pas op met spelende kinderen. Leg je kind(eren) uit waarom de barbecue gevaarlijk is en spreek met hen af dat ze niet in de buurt van de barbecue mogen komen.

 

Tip 3: Geniet van de zon, maar vergeet de kinderen niet elke 2 uur in te smeren om verbranding te voorkomen.
Een kinderhuid is extra vatbaar voor de uv-straling van de zon.  Het is belangrijk om de huid goed te beschermen op het strand of in de tuin. Smeer je kind in met zonnebrandcrème op regelmatige basis (bijvoorbeeld elke twee uur.) Belangrijk om het aangezicht, de voeten en de oren niet te vergeten. Gebruik ook een pet en zonnebril om het hoofd en de ogen te beschermen. Kinderen jonger dan 1 jaar hou je best helemaal weg uit de directe zon.

 

Tip 4: Insectenbeten, en dan vooral de wespensteek.

Rustig blijven is de boodschap. Sla niet om je heen, de wesp wordt agressief en wespen steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Zoals jullie allemaal weten, komen wespen af op zoete drankjes, ijsjes,… Drink je drankje met een rietje, is veel veiliger en zeker niet aan een openstaand blikje drinken. De wesp kan erin kruipen en je in de mond steken.

 

Tip 5: Geen dekentje draperen over de kinderwagen of buggy met als bedoeling “verkoeling”
Het lijkt een goed idee om je baby te beschermen maar doe dit ABSOLUUT NIET. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn doordat de temperatuur onder het dekentje gaat stijgen. Op die manier kan er oververhitting ontstaan. Gebruik ofwel een parasol of nog beter: blijf in de schaduw.

 

Tip 6: Laat je kind nooit alleen achter in de auto.
Een kleine boodschap doen terwijl je kind in de auto zit? Gebruik je gezond verstand en doe dit absoluut niet. De temperatuur in de auto zal snel stijgen en vermits de lichaamstemperatuur van kinderen sneller stijgt dan volwassenen, hoeft dit geen betoog dat kinderen oververhit geraken met de dood tot gevolg. Laat nooit een kind achter alleen in een geparkeerde wagen.

 

Tip 7: Wandeling maken in het bos? Opgelet:  teken!
Teken zijn vooral in het voorjaar en in de zomer actief. Teken komen voor in het hoge gras en dode bladeren die rond bomen en struiken liggen. Oppassen dus in bossen, duin- en heidegebieden. Controleer je huid en kleding nadat je in de bossen bent geweest. Blijf liever weg uit hoge grassen en dichte begroeiing en blijf op de aangelegde paden en wegen. Je kleding is natuurlijk ook belangrijk: dichte schoenen, lange broek (waarbij je de broek in de sokken kan steken). Ook kan je de kleding impregneren met een insectenwerend middel en de onbedekte huid kan je insmeren met een insectenwerend middel. Ze kunnen zich in de huid nestelen wat gevaarlijk kan zijn. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Heb je toch een tekenbeet? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk.

 

Tip 8: EHBO-koffer en volg een EHBO-cursus.
Je kan niet alle gevaren uitsluiten en je kind overal tegen beschermen. Soms loopt het toch mis! Een EHBO koffer is geen overbodige luxe. Blijf steeds kalm in alle omstandigheden, uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Wil je je een stuk zekerder voelen in noodsituaties of bij (kleine) ongevallen, volg dan zeker een EHBO cursus. Je leert niet alleen wat te doen in een noodsituatie, maar ook wat zeker niet te doen.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.