Boost je zelfvertrouwen met boudoirfotografie

door Sara Van den Broeck

Kay werkt als fotografe. Huwelijksshoot, communieshoot, zwangerschapsshoot, ze doet het allemaal. Daarnaast kan je bij haar ook terecht voor boudoirfotografie. Boudoir is een genre waarbij het vrouwelijk lichaam op een sensuele, elegante en intieme manier wordt vastgelegd. Maar volgens Kay is het veel meer dan dat.


“Sommige vrouwen willen uit hun comfortzone stappen. Anderen komen uit een moeilijke periode. Ze hebben een slechte relatie achter de rug, worstelden met een eetprobleem of kregen een miskraam te verwerken. Anderen willen met de foto’s een origineel cadeau voor hun partner maken. Onlangs was er een vrouw die met een album haar man ten huwelijk wilde vragen. En ik kreeg ook al eens een koppel over de vloer dat het beu was om hun huwelijksverjaardag op restaurant te vieren en eens iets anders wou proberen. Voor hen was de fotoshoot een date, ze hebben het samen beleefd. Er zijn heel veel verschillende insteken. Wat elke shoot gemeenschappelijk heeft, is de boost aan zelfvertrouwen en een mooie herinnering aan hoe jouw lichaam er op een bepaald moment in je leven uit zag.”

“Het verhaal van de persoon voor mijn lens vind ik enorm belangrijk. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld huwelijks- of communiefotografie. Bij boudoir neem ik 2 uur de tijd om een diepgaander gesprek aan te gaan. Als het nodig is, stop ik zelfs even met fotograferen. Wanneer iemand te hard aan het nadenken is, probeer ik dat te doorbreken door een babbeltje te doen. Een belangrijk aspect van boudoirfotografie is het creëren van een veilige en comfortabele omgeving. Mensen zijn het niet gewend om ongegeneerd over zichzelf te praten, hier kan dat. Vaak gaat het over het vrouw zijn, over hoe je je in je vel voelt. Daarom is boudoir ook een vorm van me-time voor de vrouw in kwestie.”

Geen P-magazine

“Het is een voorrecht om vanop de eerste rij te mogen zien hoe vrouwen omgaan met hun sensualiteit. Ik heb er al ontzettend veel uit geleerd. Maar wat het mij vooral liet zien, is dat elke vrouw en elk lichaam knap en sexy is. Niet alleen de P-magazinemodellen mogen gezien worden.”

“Boudoir is meer dan alleen foto’s in lingerie. Het zijn vaak mensen die dankzij een shoot (opnieuw) een boost aan zelfvertrouwen krijgen en dat is net wat ik zo mooi vind aan mijn job. De impact van boudoirfoto’s is groot, het is mooi om vrouwen hierdoor te zien openbloeien. Ik wil de boodschap geven dat het oké is om jezelf eens op de eerste plaats te zetten en iets te doen dat alleen voor jou is.”

Diversiteit voor de lens

“Boudoir bestaat al lang, maar is de laatste jaren aan een opmars bezig. Volgens mij is dat omdat er algemeen steeds vaker diversiteit te zien is in mode en media. Daardoor is het sociaal meer aanvaard om je imperfecties te tonen en beseffen we meer en meer dat je kledingmaat jou niet moet tegenhouden om je sexy en mooi te voelen. Het is geen taboe meer dat een vrouwenlichaam verandert, of dat nu is door ouder te worden, na een zwangerschap of na een ziekte. In dat opzicht sluit boudoirfotografie heel mooi aan bij de body positivity-beweging.”

“Er kwam een vrouw langs die heel onzeker was over haar buik. Tijdens de shoot had ze constant de neiging er een kussen of een laken voor te houden. Maar op het einde vroeg ze om een close-up te nemen van haar buik. Dat beschouw ik als het grootste compliment. Een positieve invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en zelfliefde, blijft het leukste onderdeel van mijn job.”

“Twijfelen om een boudoirshoot te boeken? Die twijfel zit gewoon tussen je 2 oren. Een klant hoeft het niet alleen te doen, ik ben er om te ondersteunen en te helpen. Mensen hebben sturing nodig, dat is bij boudoir nog belangrijker dan bij andere fotografie omdat je weinig kleding hebt en het uiteraard in de eerste plaats klassevol moet blijven. Dan is het essentieel dat je de juiste pose en juiste outfit bij de juiste vrouw vindt, daar help ik dus zeker bij.”

“Vrouwen kunnen zoveel meer dan ze denken. Ze zetten kinderen op de wereld, combineren een job met het huishouden en een privéleven. Waarom zou je een fotoshoot dan niet kunnen of durven? Ik duw je niet met een parachute uit een vliegtuig hoor (lacht).”

Voor meer info surf naar www.fotografiekay.be of neem alvast een kijkje op Instagram via @boudoir.kay.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.