Daten als alleenstaande mama

door Sara Van den Broeck

Toen Nele (37) en haar man scheidden was haar dochter anderhalf. Ondertussen vormen ze al 5 jaar een goede tandem met z’n 2. Al is Nele klaar voor een nieuwe partner. Als single mama begon ze opnieuw te daten en dat bracht wel wat uitdagingen met zich mee.

“Ik was 10 jaar samen met mijn ex. Nadat we uit mekaar gingen, kon ik me niet eens inbeelden dat ik een relatie zou beginnen met iemand anders. Tot een vriendin me er na een jaar op wees dat de tijd misschien rijp was voor een nieuwe partner. Dat duwtje in de rug had ik nodig. Uiteindelijk ben ik online beginnen te daten. Al was dat in het begin met een klein hartje. Ik durfde eerst geen foto bij mijn profiel te plaatsen uit angst om herkend te worden.”

“In eerste instantie vermeldde ik op mijn datingprofiel niet dat ik mama was. Maar tijdens een gesprek komt de vraag toch naar boven. Soms had ik het gevoel dat ik afgerekend werd op het feit dat ik een dochter heb. Niet iedereen staat daarvoor open. Nu vermeld ik van bij het begin dat mijn dochter er is. Ze maakt immers een groot deel uit van mijn leven.”

Nu vermeld ik van bij het begin dat mijn dochter er is. Ze maakt immers een groot deel uit van mijn leven.

Wat vind je de grootste hindernis om als te daten single mama?

“Dat je niet altijd vrij bent om af te spreken. Mijn dochter is maar de helft van de tijd bij mij, dus wanneer ze er is wil ik zoveel mogelijk tijd met haar doorbrengen. Ik wil dan geen opvang inschakelen om op date te kunnen gaan.”

“Verder is de afstand tussen je eigen woonst en die van een nieuwe partner doorslaggevend. Ik kan niet zomaar verhuizen en mijn dochter naar een andere school sturen. Mijn ex-man gaat ze namelijk ook de helft van de tijd ophalen aan school. Je bent meer gebonden. Als je nieuwe partner ook kinderen heeft, wordt het helemaal moeilijk. Dan kan het zijn dat je samen ergens halverwege gaat wonen en allebei je woonst moet opgeven. Soms denk ik na over een LAT-relatie, maar eigenlijk is dat niet wat ik wil.”

Als je de keuze hebt, ga je dan zelf voor een partner met of zonder kinderen?

“Eigenlijk liefst een man zonder kinderen. Hij zal waarschijnlijk flexibeler zijn. Bovendien lijkt het mij niet evident om zowel eigen kinderen als stiefkinderen te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ik een ander kind heel graag kan zien, maar het zal nooit helemaal hetzelfde zijn als bij mijn eigen dochter.”

“Een relatiebureau stelde me ooit een afspraak voor met een man met 4 kinderen. Ik zou zelf nooit spontaan voor 5 kinderen kiezen omdat ik dat persoonlijk en praktisch gezien niet zou aankunnen. Ik heb de afspraak geweigerd.”

“In de realiteit merk ik, dat ik vooral afspreek met mannen die wel kinderen hebben. Ik denk dat zij meer openstaan voor een vrouw met een kind. En ergens is het ook een geruststelling. Ik weet zeker dat ze graag kinderen hebben en dat ze mijn situatie begrijpen.”

Wat vindt je dochter van het idee dat je een nieuwe vriend zou hebben?

“Hoewel ze nog maar 6 jaar is, kunnen we er open over praten. Haar papa heeft een nieuwe vriendin en ze weet dat ik aan het daten bent. Soms vraagt ze zelf of ik nog geen nieuwe vriend heb. Ik vermoed dat ze het geen probleem zal vinden, al dat ik niet in functie van mijn dochter. Soms droom ik ervan om met een nieuwe partner nog een kind te krijgen en terug een gezinnetje te kunnen vormen, met mijn dochter erbij. Anderzijds besef ik dat het niet ideaal zou zijn. 1 kind zou altijd bij ons zijn, terwijl mijn dochter telkens moet wisselen tussen mama en papa.”

Soms droom ik ervan om met een nieuwe partner nog een kind te krijgen en terug een gezinnetje te kunnen vormen, met mijn dochter erbij. Anderzijds besef ik dat het niet ideaal zou zijn. 1 kind zou altijd bij ons zijn, terwijl mijn dochter telkens moet wisselen tussen mama en papa.

Zou je het snel aan je dochter vertellen mocht je een nieuwe vriend hebben?

“Eén man heeft mijn dochter tot nu toe ontmoet. Hij had zelf ook een kind. De verblijfsregelingen verschilden zo erg, dat het moeilijk was om af te spreken zonder kinderen. Ik stelde hem voor als een ‘vriend’. De kinderen stelden zich er eigenlijk geen vragen bij. Als het met mij goed klikt, denk ik dat de kans groot is dat het ook met mijn dochter zal klikken. Maar moest dat niet zo zijn, zou ik het belang van mijn kind laten doorwegen."

“Ik zou mijn partner zeker niet voorstellen als een nieuwe papa. Ik zou iedereen de nodige tijd geven om elkaar te leren kennen. En hopen dat het vlot loopt tussen hem en mijn dochter en eventueel de kinderen onderling. Dat is voor mij het belangrijkste. Als het met mij goed klikt, denk ik dat de kans groot is dat het ook met mijn dochter zal klikken. Maar moest dat niet zo zijn, zou ik het belang van mijn kind laten doorwegen.”

Hoe verloopt het contact met je ex-man en zijn nieuwe vriendin?

“In het begin had ik het moeilijk met zijn nieuwe relatie. Waarom lukt het hem wel en mij niet? Gaat zij de nieuwe mama voor mijn dochter zijn? Mijn dochter was enthousiast over haar. Ik was jaloers en had in mijn hoofd een ideaalbeeld gecreëerd van die vrouw. Het was goed om elkaar te ontmoeten. Al was het voor haar een vreemde situatie. Ze heeft zelf geen kinderen, ze kon moeilijk begrijpen waarom ze de ex van haar lief moest leren kennen.”

“Ondertussen is het contact oké. Ze houdt zich op de achtergrond. Ik voel dat het een nieuwe vriendin is voor mijn ex, maar geen nieuwe mama. Dat zegt mijn dochter ook zelf. Het is belangrijk dat zij zich op haar gemak voelt bij die nieuwe vriendin, dus eigenlijk mag ik blij zijn dat het goed loopt.”

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.